Știi deja că peisajul din defileul Oltului este spectaculos… Nici Cascada Lotrișor, aflată în zonă, nu este mai prejos!

Una dintre atracțiile din Munții Căpățânii este și Cascada Lotrișor, un obiectiv numai bun pus pe lista locurilor bune de vizitat. Numele cascadei, care face parte din Parcul Național Cozia, îți amintește de râul Lotru (afluent al Oltului ce izvorăște din Parâng) și amândouă denumirile te fac să te întrebi: care a fost motivul pentru care le-au fost conferite acest nume?
„Lotru” înseamnă „hoț de codru” sau „hoț la drumul mare” (tâlhar), într-un limbaj neaoș, arhaic. Într-o accepțiune mult mai generoasă poate însemna „haiduc”. „Latrones” (lotri) este numele pe care-l foloseau aristocrații și reprezentanții administrației imperiale din Dacia aflată sub ocupație romană pentru a-i desemna pe membrii cetelor de localnici (daci) care îi atacau prin surprindere, în zone pustii, în timp ce străbăteau drumurile care uneau orașele.
Foto: drumliber.ro/
În popor se zice că în zona montană în care se află Cascada Lotrișor ar exista câteva tainițe haiducești încărcate cu giuvaeruri, galbeni și alte odoare de preț. Până la găsirea tezaurului lotrilor, ne putem delecta privind comorile minunate ale naturii, nădăjduind că nu le va fura sau degrada nimeni, niciodată.
Cascada Lotrișor are o înălțime de circa 30 de metri. Spre deosebire de cele mai multe cascade din țara noastră, Lotrișorul a apărut datorită intervenției umane, a unor lucrări hidrotehnice. La prima vedere este greu să nutrești bănuiala că nu-i o cascadă naturală. Ca să ajungi la ea trebuie să străbați un (scurt) drum forestier, mărginit de priveliști încântătoare, asta dacă-ți plac pădurile. Și cui nu-i plac?!
Foto: drumliber.ro/
Pe muntele Narățu se află o puzderie de minunății. O vegetație bogată, diversă și stâncile cărora natura le-a conferit înfățișări curioase te vor face să uiți de oboseala ascensiunii, dacă te vei avânta mai sus de căderea de apă. Iar dacă în prealabil ai dat de vreun om de-al locului dornic să-ți grăiască câte ceva din legendele acestor munți, în care este vorba inclusiv despre tezaure tăinuite de către străbuni, explorarea zonei va fi și mai captivantă, pentru tine.
Foto: drumliber.ro/
Întreaga regiune este foarte pitorească, prin minunile naturale ale defileului Oltului, dar și prin prezența unor lăcașe de cult, printre care se află mănăstirile Turnu și Cozia (ctitorită de către Mircea cel Bătrân), situate de-o parte și de alta a mărețului râu, martor tăcut și multimilenar al devenirii noastre ca neam.
Dacă vei ajunge la Cascada Lotrișor primăvara, verdele crud al peisajului montan îți va îmbrăca sufletul în straiele bucuriei, iar de vei ajunge toamna, în anotimpul în care pădurea se îmbracă în straie multicolore, natura îți va umple cămările minții cu imagini de neuitat.
Foto: drumliber.ro/
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursă imagini: drumliber.ro/
Surse informații: www.turistinfo.ro, adevarul.ro, amfostacolo.ro, alpinet.org, turism.bzi.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu