Știați că… Pluto nu este o veritabilă planetă, precum Terra sau Mercur?

Mulți dintre noi au învățat la școală că Pluto este cea de-a noua planetă a sistemului nostru solar, așa cum acest corp ceresc a fost considerat încă din 1930, an în care a fost descoperit. Unii s-au atașat destul de mult de această idee, încât nu vor să accepte evidența. Pluto nu îndeplinește toate condițiile stabilite de către comunitatea științifică pentru încadrarea în categoria planetelor. De ce a fost Pluto atâta amar de vreme considerată ca fiind o planetă cu nimic mai prejos decât Marte sau Mercur? Simplu, deoarece nu existau criterii clare prin care să fie definită o planetă.
În anul 2006, Uniunea Astronomică Internațională a demolat ideea că Pluto este o planetă, precizând, în schimb, că reprezintă o planetă pitică. Iar diferența nu este mică. Când a fost făcut anunțul, s-a lăsat cu scandal. Unii nu vor să accepte nici astăzi ceea ce au decretat cei de la U.A.I., cu ani în urmă. Este invocată tradiția sau istoria, dar deloc argumente strict astronomice, care îl exclud pe Pluto din… plutonul planetelor.
O planetă este un corp ceresc îndeajuns de mare pentru a avea o formă rotundă (1). O planetă trebuie să graviteze împrejurul unei stele, în cazul nostru Soarele (2). O planetă trebuie să își elibereze orbita de alte corpuri cerești, fie prin încorporare (după coliziune), fie prin transformarea în sateliți naturali (3). Or, Pluto nu îndeplinește această ultimă cerință.
Pluto este suficient de mare pentru a avea o formă sferică, dar nu atât cât ar fi necesar pentru a exercita o dominanță orbitală și a-și menține orbita curată, fără alte elemente străine. Situația reală a lui Pluto este neschimbată, de milioane și milioane de ani. Numai percepția noastră asupra sa e alta.
Autor: Tomi Tohaneanu
Surse: www.britannica.com, www.nasa.gov
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu