Știați că… palmierii produc cele mai mari semințe de pe planetă? Sau că palmierii au legătură cu Duminica Floriilor?

Palmierii sunt elemente esențiale în orice imagine a unui… paradis tropical. Atunci când ne imaginăm lipsiți de griji, pe o plajă dintr-o insulă exotică, din peisaj face parte, obligatoriu, și cel puțin un palmier, alături de nispul fin, marea albastră și câteva șezlonguri. Ce știm despre palmieri? Toată lumea poate recunoaște un palmier. Dar puțină lume poate spune 2-3 lucruri inedite despre aceste plante minunate!
Există mai mult de 2500 de specii de palmieri. Ei se dezvoltă în junglă, dar unii pot supraviețui și în deșert. Palmierii (aparținînd familiei Arecaceae) pot crește sub forme diferite: de tufiș, de arbore au chiar de liane. Știm cu toții că nucile de cocos sunt produse de către o specie palmier. Dar alți palmieri produc curmale, fructe acai sau nuci betel.
Cea mai înaltă specie de palmier poate ajunge la 60 de metri. Este vorba despre palmierul Ceroxylon quindiuense – arbore național în Columbia. Nucile de cocos sunt cele mai mari semințe de pe planetă. O specie de palmier poate produce nuci de cocos ce pot atinge 50 de centimetri în diametru și pot cântări peste 20 de kilograme.
Curmalul era folosit în Mesopotamia pentru fructele sale, dar și în scopuri non-alimentare, încă de acum câteva milenii. La romani, frunzele de palmier erau oferite campionilor în întrecerile sportive ori luptătorilor triumfători în bătălii. La rândul său, Iisus a fost întâmpinat, la intrarea Sa în Ierusalim, cu frunze de palmier, moment asociat, de către creștini, cu Duminica Floriilor.
Se poate obține un vin… din palmier! Se numește kallu și este o băutură obișnuită în unele regiuni din Asia. Vinul de acest soi poate fi obținut de la mai multe tipuri de palmier, printre care și cocotierul.
Deși multe specii de palmier sunt robuste și abundente, mai mult de 100 de specii sunt pe cale de dispariție, din cauza defrișărilor și a practicilor nesustenabile, cum ar fi extragerea „inimii de palmier” (ce presupune distrugerea arborelui, în întregime). Cea mai rară specie de palmier este Hyophorbe amaricaulis. Singurul exemplar rămas în lume poate fi admirat la Grădina Botanică din Curepipe, în Mauritius.
Autor: Tomi Tohaneanu
Sursa: www.mnn.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
stiati ca : in Israel se afla un curmal din varietatea Judeea , cu o istorie interesanta ? vezi : judean date palm ,- date palm methuselah !