Știați că există un Muzeu al Colectivizării din România?

Muzeul pornește de la viața unui om, pentru a vorbi despre un întreg fenomen economic, politic, social și moral cu efectele căruia ne confruntăm și astăzi, 70 de ani mai târziu, și după 30 de ani de la căderea regimului comunist în România.
Muzeul Colectivizării își propune să contribuie la procesul terapeutic, la nivel colectiv, de eliberare de sentimentul cronic de neîncredere al românilor, atât în semeni cât și în forțele proprii.
Pe lângă valența educațională, recunoașterea și expunerea publică a dramelor petrecute în istoria recentă oferă premizele pentru o dezvoltare a societății mai justă și mai echilibrată. Și o șansă ca tragediile de acest fel să nu se mai repete, notează echipa muzeului pe facebook.
Filmul acestui eveniment își prezintă primele 3 episoade ale sezonului inaugural: camerele ”Cote”, ”Casa” și ”Pământul”.
Muzeul se construiește în etape circumscrise proiectului amplu și original de realizare a primului Muzeu al Colectivizării din România, în com. Tămășeni, jud. Neamț.
Tematica muzeului se structurează pe 18 spații distincte (camere ale celor două case ce descriu o gospodărie tradițională, spații anexă, spații exterioare), fiecărui spațiu fiindu-i dedicată o temă specifică.
Printre celelalte teme ce vor fi abordate, alături de cele 3 pe care le deschidem, menționăm: Pâine, Furie și Revoltă, Destinul, Miliția, Agitatorii, Ascunzătoarea, Rezistența, Omul Nou, Carne și Vin, Apă, Gaz, Unelte agricole.
Curatorii și arhitecții muzeului îl văd ca un proiect de valorificare a colecției, surselor, documentelor și mărturiilor de arhivă audio-video despre drama oamenilor trecuți prin colectivizare, folosind obiecte-simbol, instalații interactive și forme de exprimare unde povestea este pusă într-un decor scenografic extrem de puternic ca mesaj și semnificație, aflăm de la gluseum.com.
Muzeul este situat în comuna Tămășeni, județul Neamț și a fost realizat cu ajutorul Fundaţiei Hanns Seidel – HSS, Fundatiei Friedrich Naumann pentru Libertate / Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Konrad Adenauer Stiftung – KAS. Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu