Cunoaste lumea

Noutăți

Steaua lui Adam – cel mai mare safir din lume

  •  
  •  
  •  

Un safir stea este un tip de safir care prezintă un fenomen asemănător stelelor cunoscut sub numele de asterism; pietrele roșii sunt cunoscute sub denumirea de „rubine stea”.

Safirele stele conțin incluziuni care se intersectează asemănătoare unui ac, care urmează structurii cristaline subiacente, care provoacă apariția unui model în formă de „stea” cu șase raze atunci când sunt privite cu o singură sursă de lumină deasupra capului.

Pietrele sunt tăiate în cabochon, de obicei cu centrul stelei aproape de vârful domului.

Ocazional, se găsesc stele cu douăsprezece raze, deoarece în aceeași piatră se găsesc două seturi diferite de incluziuni, cum ar fi o combinație de ace fine de rutil cu trombocite mici de hematit; din prima rezultă o stea albicioasă, iar din a doua rezultă o stea de culoare aurie.

În timpul cristalizării, cele două tipuri de incluziuni devin orientate preferenţial în direcţii diferite în interiorul cristalului, formând astfel două stele cu şase raze care sunt suprapuse una peste alta pentru a forma o stea cu douăsprezece raze.

La 1404,49 de carate, Steaua lui Adam este cel mai mare safir albastru cunoscut.

Bijuteria a fost extrasă în orașul Ratnapura, Orașul pietrelor prețioase din sudul Sri Lanka.

Safirul, în valoare de 100 de milioane de dolari, prezintă o frumusețe unică cu șase raze și se crede că a fost extras într-un loc nedezvăluit, între Ratnapura și Hatton, înainte de a fi vândut actualului său proprietar.

Piatra prețioasă de culoare albastră are o reflexie în formă de stea cu șase colțuri sau un semn distinctiv în centru.

A fost numită „Steaua lui Adam” de către actualul proprietar, ca referință la credințele musulmane că Adam a ajuns în Sri Lanka și a trăit pe Vârful lui Adam după ce a părăsit Grădina Edenului.

Proprietarul bijuteriei, preferând anonimatul, a declarat pentru programul de radio Newsday al BBC World Service că „În momentul în care am văzut-o, m-am hotărât să o cumpăr” și a adăugat „aceasta nu a fost o bijuterie, ci o piesă de expoziție”.

Greutatea safirului stea albastră de 1.404,49 carate a fost certificată de Institutul Gemmologic din Colombo; institutul a spus că nu a emis niciodată un raport despre o piatră prețioasă mai mare decât „Steaua lui Adam”.

Într-un interviu pentru BBC Earth, Simon Redfern, om de știință în minerale de la Universitatea din Cambridge, a declarat că „piatra s-ar fi putut forma în rocile de granit din munții din Sri Lanka.

A reușit să crească atât de mare datorită schimbării constante, dar lente a temperaturii și presiuni în roci de milioane de ani”.

Mai târziu, piatra prețioasă a fost evaluată la peste 300 de milioane de dolari, dar aceasta este o evaluare fantezie, care nu are nicio bază în realitate.

Lotus Gemology, cu sediul în Bangkok, menține o listă actualizată a recordurilor mondiale ale licitațiilor de rubin, safir și spinel. Din noiembrie 2019, niciun safir nu s-a vândut vreodată la licitație pentru mai mult de 17.295.796 USD.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii