Ștafeta Torței Olimpice Paris 2024 – o călătorie prin siturile Patrimoniului Mondial UNESCO

Ștafeta Torței Olimpice din Paris 2024 va prezenta aproximativ 30 de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Flacăra își va încheia călătoria la Paris pe 26 iulie pentru o ceremonie de deschidere care, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice moderne, va avea loc într-un sit UNESCO.
Aprinderea flăcării olimpice a avut loc marți, 16 aprilie, la Situl Arheologic din Olympia (Grecia), înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1989.
Flacăra va ajunge apoi la Marsilia (Franța) pe 8 mai înainte de a-și continua călătoria printr-un numărul de regiuni franceze.
Această ștafetă, organizată de Paris 2024, va aduce un omagiu moștenirii culturale și naturale, trecând prin aproximativ treizeci de situri de pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO:
12 mai – Arles, monumente romane și romanice
Un sit cu moștenire arhitecturală excepțională, de la antichitatea romană (arene, teatru antic) până la arta romanică provensală din secolele XI și XII (Saint-Trophime), inclusiv a doua epocă de aur romană din secolul al IV-lea (necropola Alyscamps).
16 mai – Orașul istoric fortificat Carcassonne
Un exemplu remarcabil de oraș medieval fortificat cu un sistem defensiv care înconjoară castelul și dependențe, construit în principal în secolul al XIII-lea.
18 mai – Catedrala Sf. Marie din Auch, parte a Rutelor Santiago de Compostela din Franța
Patru rute către Santiago de Compostela, originare din Paris, Vézelay, Le Puy și Arles au fost folosite de nenumărați pelerini în Evul Mediu. Aceste poteci sunt mărginite de biserici și sanctuare de pelerinaj, spitale, poduri și cruci de margine.
19 mai – Gavarnie Cirque, Pyrénées, parte din Pyrénées – Mont Perdu
Peisaj montan situat între Franța și Spania, centrat în jurul vârfului Mont Perdu, un masiv calcar care atinge o altitudine de 3.352 m. Situl include două dintre cele mai mari și mai adânci canioane din Europa.
22 mai – Catedrala Saint-Front din Périgueux, parte a Rutelor Santiago de Compostela din Franța
Patru rute către Santiago de Compostela, originare din Paris, Vézelay, Le Puy și Arles au fost folosite de nenumărați pelerini în Evul Mediu. Aceste poteci sunt mărginite de biserici și sanctuare de pelerinaj, spitale, poduri și cruci de margine.
23 mai – Bordeaux și împrejurimi
- Jurisdicția Saint-Emilion: un peisaj excepțional, în întregime dedicat viticolului, cu multe monumente istorice în orașe și sate.
- Bordeaux, Portul Lunii: planificarea urbană și arhitectura orașului de la începutul secolului al XVIII-lea încoace îl fac un exemplu remarcabil de tendințe clasice și neoclasice, conferindu-i o unitate și coerență urbană și arhitecturală remarcabilă.
31 mai – Mont-Saint-Michel și golful său
Deseori denumită „Minunea Occidentului”, această mănăstire gotică benedictină dedicată arhanghelului Saint-Michel a fost construită pe o insuliță stâncoasă înconjurată de vaste bancuri de nisip, între Normandia și Bretania.
12 iunie – Pitonuri, circuri și metereze ale Insulei Reunion
Dominat de două vârfuri vulcanice, peisajul spectaculos al sitului prezintă escarpe, chei și văi împădurite. Oferă un habitat natural pentru o mare varietate de plante cu un grad ridicat de endemism.
17 iunie – Vulcanii și pădurile de pe Muntele Pelée și Pitonurile din nordul Martiniquei
Toate tipurile de pădure și diversitatea plantelor endemice din Antilele Mici sunt reprezentate pe acest sit, în continuumuri forestiere de la malul mării până la vârfurile vulcanice.
18 iunie – Nisa, orașul stațiunii de iarnă din Riviera
Nisa reflectă dezvoltarea unui oraș dedicat turismului de iarnă, profitând la maximum de clima blândă și de situația sa de coastă, între mare și munți. Planificarea urbană eclectică și stilurile arhitecturale ale cartierelor sale contribuie la reputația Nisei ca stațiune de iarnă cosmopolită.
19 iunie – Teatrul Roman și împrejurimile sale și „Arcul de Triumf” din Orange
Cu peretele său frontal de 103 m lungime, acesta este unul dintre cele mai bine conservate dintre marile teatre romane. Construit la începutul domniei lui Augustus, arcul de triumf roman de la Orange este unul dintre cele mai frumoase și interesante din epoca augustană.
21 iunie – Vichy, parte a Marilor Orașe Balneare ale Europei
Vichy depune mărturie despre cultura balneară europeană internațională care s-a dezvoltat de la începutul secolului al XVIII-lea până în anii 1930, ducând la apariția unor stațiuni internaționale majore care au influențat tipologia urbană în jurul ansamblurilor de clădiri balneare precum băi, săli de pompe, săli de primăvară, colonade și galerii.
25 iunie – Cetatea Besançon, parte a Fortificațiilor Vauban
Fortificațiile de la Vauban constau din 12 grupuri de clădiri și situri fortificate de-a lungul granițelor de vest, nord și est ale Franței. Ele reprezintă cele mai bune exemple ale lucrării lui Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707), un inginer militar al regelui Ludovic al XIV-lea.
26 iunie – Strasbourg, Grande-Île și Neustadt
Grande-Île și Neustadt formează un ansamblu urban care este caracteristic Europei din Renania, cu o structură care se concentrează pe catedrală, o capodoperă majoră a artei gotice. Perspectivele create în jurul catedralei dau naștere unui spațiu urban unificat și modelează un peisaj distinctiv organizat în jurul râurilor și canalelor.
30 iunie – Catedrala Notre-Dame, fosta Abație Saint-Rémi și Palatul Tau, Reims
Aceste trei clădiri formează un ansamblu arhitectural de excepție. Catedrala Notre-Dame este o capodopera a artei gotice. Palatul Tau păstrează amintirea ceremoniei de încoronare, în timp ce fosta mănăstire regală benedictină din Saint-Rémi se mândrește cu arhitectura maiestuoasă din secolul al XVIII-lea.
30 iunie – Dealurile, Casele și Beciurile Champagne
În nord-estul Franței, pe terenuri calcaroase, dealurile din Champagne formează un peisaj agroindustrial remarcabil de podgorii și beciuri. Aici a fost dezvoltată metoda de referință de producere a vinului spumant, datorită unei fermentații secundare în sticlă, de la începuturile sale în secolul al XVII-lea și până la industrializarea sa în secolul al XIX-lea.
2 iulie – Clopotnițele Belgiei și Franței
Douăzeci și trei de clopotnițe din nordul Franței și clopotnița Gembloux din Belgia au fost listate în 2005, ca o extensie a celor 32 de clopotnițe belgiene enumerate în 1999 sub denumirea de Belfries of Flanders and Wallonia. Construite între secolele XI și XVII, ele ilustrează stilurile arhitecturale romanic, gotic, renascentist și baroc.
3 iulie – Bazinul minier Nord-Pas de Calais
Regiunea Nord-Pas de Calais oferă un peisaj remarcabil modelat de trei secole (secolele XVIII-XX) de exploatare a cărbunelui cu gropi, hale de zgură, gări, coroane și sate de mineri.
4 iulie – Catedrala din Amiens
Catedrala din Amiens este una dintre cele mai mari biserici din Franța și unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică din secolul al XIII-lea.
5 iulie – Le Havre, orașul reconstruit de Auguste Perret
Reconstruit după cel de-al Doilea Război Mondial după planurile desenate de Auguste Perret, orașul Le Havre este un exemplu remarcabil de arhitectură și urbanism postbelic, bazat pe unitatea metodologiei și utilizarea betonului.
7 iulie – Catedrala Chartres
Catedrala Notre-Dame de Chartres este una dintre cele mai autentice și realizate lucrări ale arhitecturii religioase de la începutul secolului al XIII-lea. Vitraliile sale, statuarea monumentală și decorul pictat îl fac unul dintre cele mai impresionante și mai bine conservate exemple de artă gotică.
8 și 10 iulie – Valea Loarei între Sully-sur-Loire și Chalonnes
Valea Loarei este un peisaj cultural excepțional, cuprinzând orașe și sate istorice, mari monumente arhitecturale – multe caste celebre – și terenuri agricole.
11 iulie – Vézelay, Biserica și Dealul
Bazilica Sf. Maria Magdalena, o biserică monahală din secolul al XII-lea, este o capodopera a arhitecturii romanice burgunde, cu capitelurile și portalul sculptate.
12 iulie – The Climats, terroirs din Burgundia
Climaturile sunt parcele de viță de vie delimitate cu precizie pe versanții Côte de Nuits și Côte de Beaune la sud de orașul Dijon. Ele diferă unele de altele datorită condițiilor naturale specifice (geologie și expunere, tipuri de viță de vie).
20 iulie – Palatul și Parcul Fontainebleau
Folosită de regii Franței încă din secolul al XII-lea, reședința de vânătoare Fontainebleau, situată în inima unei păduri vaste din regiunea Île-de-France, a fost transformată, mărită și înfrumusețată în secolul al XVI-lea de regele François I, care a vrut să facă din ea o „nouă Roma”. Castelul a rămas o reședință regală sau imperială până la sfârșitul celui de-al Doilea Imperiu.
20 iulie – Provins, Orașul Târgurilor Medievale
Acest oraș medieval fortificat este situat în inima regiunii antice a Conților de Champagne. Ea depune mărturie despre dezvoltarea timpurie a târgurilor comerciale internaționale și a industriei lânii. Orașul istoric fortificat este un exemplu excepțional și autentic de oraș medieval de târg de șampanie.
23 iulie – Palatul și Parcul Versailles
Reședința principală și sediul puterii pentru monarhia franceză de la Ludovic al XIV-lea la Ludovic al XVI-lea, palatul și terenurile din Versailles, construite și împodobite de mai multe generații de arhitecți, sculptori, pictori, ornamentaliști și peisagisti, au fost timp de peste un secol modelul ce ar trebui să fie o reședință regală.
23 iulie – Palatul și Parcul Versailles
Reședința principală și sediul puterii pentru monarhia franceză de la Ludovic al XIV-lea la Ludovic al XVI-lea, palatul și terenurile din Versailles, construite și împodobite de mai multe generații de arhitecți, sculptori, pictori, ornamentaliști și peisagisti, au fost timp de peste un secol modelul ce ar trebui să fie o reședință regală.
26 iulie – Paris, malurile Senei
Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice moderne, ceremonia de deschidere va avea loc în inima unui sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Această sărbătoare va fi o oportunitate de a prezenta o moștenire culturală de o valoare universală remarcabilă, recunoscută de întreaga comunitate internațională.
Situl include toate capodoperele arhitecturale de-a lungul Senei, cum ar fi celebrele poduri Pont-Neuf și Alexandre al III-lea, precum și clădiri și situri emblematice precum Île Saint Louis, Île de la Cité și Catedrala Notre-Dame, Hôtel de Ville, Muzeul Luvru, Hôtel des Invalides și esplanada acestuia, Place de la Concorde și Turnul Eiffel.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu