Sosirea Luminii lui Hristos sau Sărbătoarea Sfintei Lucie

Ziua Sfintei Lucie, numită și Sărbătoarea Sfintei Lucie, este o sărbătoare creștină celebrată pe 13 decembrie.
Ziua o comemorează pe Lucia din Siracuza, o fecioară martiră de la începutul secolului al IV-lea sub persecuția lui Dioclețian, care, potrivit legendei, a adus hrană și ajutor creștinilor care se ascundeau în catacombele romane, purtând pe cap o coroană aprinsă de lumânări pentru a lumina drumul și pentru a-i lăsa mâinile libere pentru a transporta cât mai multă mâncare posibil.
Ziua ei de sărbătoare, care a coincis cu cea mai scurtă zi a anului dinaintea reformelor calendaristice, este sărbătorită pe scară largă ca o sărbătoare a luminii.
Încadrată în sezonul Advent, ziua Sfintei Lucie este privită ca un precursor al zilei de Crăciun, indicând sosirea Luminii lui Hristos în calendar în ziua de Crăciun.
Ziua Sfintei Lucie este sărbătorită cel mai larg în Scandinavia și în Italia, fiecare subliniind un aspect diferit al poveștii ei.
În Scandinavia, unde Lucy este numită Santa/Sankta Lucia, ea este reprezentată ca o doamnă într-o rochie albă simbolizând un halat de botez și o centură roșie simbolizând sângele martiriului ei, cu o coroană de lumânări pe cap.
În Norvegia, Danemarca, Suedia și regiunile de limbă suedeză din Finlanda, în timp ce se cântă cântece, fetele îmbrăcate ca Sfânta Lucie poartă prăjituri și chifle cu șofran în procesiune, ceea ce simbolizează aducerea Luminii lui Hristos în întunericul lumii.
Atât în bisericile catolice, cât și în cele protestante, băieții participă și ei la procesiune, jucând diferite roluri asociate cu ziua de Crăciun, cum ar fi cel al Sfântului Ștefan sau al bărbaților de turtă dulce, Moș Crăciun sau alte personaje.
Se spune că sărbătorirea Sfintei Lucie ajută să trăiești zilele de iarnă cu suficientă lumină.
Un devotament deosebit pentru Sfânta Lucia este practicat în regiunile italiene Lombardia, Emilia-Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige, în nordul țării, și Sicilia, în sud, precum și în Croația, regiunea de coastă a Dalmației.
În Ungaria și Croația, o tradiție populară de Ziua Sfintei Lucie implică plantarea de boabe de grâu care cresc până la câțiva centimetri înălțime până în ziua de Crăciun, reprezentând Nașterea lui Isus.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu