Sonda Voyager 2 a ajuns în spațiul interstelar, depășind sistemul solar

La 41 de ani după lansarea sa în spațiu, Voyager 2, sonda celor de la NASA, a trecut de marginea exterioară a heliosferei. Heliosfera protejează Sistemul Solar de mediul interstelar. Aceasta este practic o bulă creată de Soare în jurul Sistemului Solar unde se manifestă vântul solar, care este format din particule încărcate electric şi câmpuri magnetice complexe. Heliopauza este zona de tranziţie unde vântul solar fierbinte întâlneşte mediul interstelar rece și dens. Voyager 1, a depășit această limită în 2012, dar Voyager 2 poartă un instrument de lucru care ne oferă date mult mai precise despre această „poartă” de intrare în spațiul interstelar.
Instrumentul PLS efectuează măsurători asupra plasmei pentru a detecta viteza, densitatea, temperatura, presiunea și direcţia vântului solar. Responsabilii NASA pentru această misiune au observat faptul că datele transmise de instrumentul PLS au constatat o scădere semnificativă a vitezei particulelor din vântul solar. Practic, din noiembrie 2018, nu s-a mai observat vântul solar în mediul cosmic din jurul lui Voyager 2, ceea ce reprezintă o dovadă pentru oamenii de știință implicaţi în misiunea spațială Voyager 2 că sonda spaţială a părăsit heliosfera. În afară de datele cu privire la plasma din vântul solar, furnizate de instrumentul PLS, oamenii de ştiinţă au studiat şi datele privind razele cosmice, particulele încărcate electric de joasă energie și câmpurile magnetice cu ajutorul altor instrumentelor de la bordul acestei bătrâne, de acum, dar extrem de eficiente sonde spațiale.
„Mai avem multe de învățat despre regiunea spațiului interstelar aflată imediat după heliopauză. Voyager 2 se află la o distanţă de Pământ puțin mai mare de 18 miliarde de kilometri. Putem comunica în continuare cu Voyager 2 pe măsură ce sonda spaţială intră într-o nouă etapă a călătoriei sale, dar informațiile transmise de instrumentele aflate la bordul acesteia ajung pe Pământ după aproximativ 16,5 ore, chiar dacă se deplasează cu viteza luminii. Sondele spaţiale Voyager 1 şi Voyager2 sunt foarte importante pentru heliofizică. Studiile noastre încep de la Soare și se extind în heliosferă până la marginea acesteia, heliopauza. Sondele spaţiale Voyager transmit informații despre heliopauză care ne furnizează o imagine fără precedent asupra unui teritoriu cu adevărat necunoscut ”, a declarat Dr. Ed Stone, cercetător în cadrul Caltech.
sursa:http://www.sci-news.com/space/voyager-2-interstellar-space-06705.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu