Sonda spațială OSIRIS-REx a pornit într-o călatorie fascinantă de explorare a asteroidului Bennu. Primele rezultate le vom avea în 2018

Prima misiune a celor de la NASA de explorare și prelevare de probe de pe un asteroid a fost lansată cu succes la mijlocul săptămânii trecute. OSIRIS-REx este o sondă spațială care va avea ca scop colectarea de probe de sol de pe asteroidul Bennu și aducerea lor pe Terra pentru a fi studiate. Asteroidul Bennu este considerat unul dintre cele mai importante corpuri cerești din Sistemul Solar, iar cercetarea acestuia ne-ar putea oferi noi indicii cu privire la originea apariției vieții pe Pământ.
„Astăzi sărbătorim începerea unei misiuni remarcabile. Suntem foarte încântați de ceea ce misiunea aceasta ne va putea spune despre originea sistemului nostru solar, dar și a apariției vieții. Odată cu lansarea de succes de astăzi, OSIRIS-Rex pornește într-o călătorie de explorare extraordinară. Nu putem decât să așteptă să vedem ce vom descoperi pe Bennu”, a declarat Administratorul NASA, Charles Bolden.
În 2018, OSIRIS-Rex se va apropia de Bennu, care este de mărimea unui mic munte, și va începe un proces extrem de complicat de cartografiere și studiere a asteroidului. Conform programului stabilit, patru ani mai târziu, în luna iulie 2020, sonda spațială va colecta o probă de sol de cel puțin 60 grame și maxim 2kg, iar în martie 2021 va porni înapoi spre casă. Dacă totul va decurge conform planului, sonda va reveni pe Pământ în data de 24 septembrie 2023. Aterizarea va avea loc în deșertul din Utah. Mostrele aduse vor fi studiate ce către cercetătorii de la Space Center of NASA din Houston.
101955 Bennu a fost descoperit în anul 1999, are un diametru mediu de aproximativ 493 de metri și, potrivit studiilor efectuate de matematicianul Andrea Milani, este foarte posibil ca asteroidul să poată lovi Pământul undeva între 2169 – 2199.
sursa: .nasa.gov
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu