Cunoaste lumea

Noutăți

Șofranul – condiment antic prețios pe cale de dispariție pe piața mondială!!!

  •  
  •  
  •  

Considerat cel mai scump condiment din lume, șofranul a fost foarte apreciat de multe civilizații antice. A fost în primul rând un condiment pentru gătit, dar folosit și la medicamente, coloranți și parfumuri.

Deși șofranul continuă să fie popular astăzi, acesta se confruntă acum cu o amenințare care ar putea duce la sfârșitul folosirii acestui condiment antic.

Șofranul este obținut din floarea (în special stigmatul și stilul) Crocus sativa (cunoscută în mod obișnuit sub numele de șofran crocus).

Deși originile sale sunt neclare, s-a sugerat în mod diferit că a fost descoperit pentru prima dată în Iran, Mesopotamia sau Grecia. Din aceste zone, cultivarea sa a fost răspândită în alte părți ale lumii.

Există mai multe povești despre cum a ajuns șofranul în Kashmir. Una dintre aceste povești susține că șofranul a fost introdus în regiune de către perși în 500 î.Hr. ca mijloc de extindere a pieței.

Alte surse datează sosirea șofranului în secolul al XII-lea, când doi sfinți sufiști călători, Khawaja Masood Wali și șeicul Sharif-u-din Wali, au prezentat un bulb de crocus unui șef local după ce l-a vindecat de o boală.

Șofranul este cel mai scump condiment din lume. În Kashmir, de exemplu, șofranul poate fi vândut de fermieri pentru 250.000 INR sau 3.400 USD kilogramul.

O companie afgană, Rumi Spice, își vinde șofranul cu 18 USD (14 GBP) per gram. Prețul ridicat al șofranului se datorează faptului că stigmatele trebuie îndepărtate cu grijă din restul florii, cu mâna.

Deoarece șofranul este o cultură atât de profitabilă, a dus la producții false, în care adevăratul șofran este înlocuit cu un produs chimic, notează ancient origins.

Crocusul (floarea) de șofran înflorește într-un climat relativ uscat și însorit, iar schimbările climatice în aceste condiții au un efect negativ asupra creșterii sale.

S-a raportat că în Kashmir în ultimii ani, culturile de șofran au fost deteriorate fie de secete, fie de precipitații excesive premature, rezultând o scădere a recoltei.

Un agricultor de șofran din Kashmir, de exemplu, raportează că, în anii 1990, recolta a fost de până la 400 kg. Această cantitate a fost redusă la jumătate în anii 2000 și a scăzut în continuare la 15 kg și 7 kg în 2016 și respectiv 2018.

Deși problema cu care se confruntă șofranul din Kashmir este gravă, s-ar putea să nu definească încă sfârșitul produsului.

Deși calitatea șofranului produs în această regiune este considerată a fi cea mai bună din lume, majoritatea șofranului (până la 85%) este produs în Iran, potrivit unui raport din 2012 al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Cu toate acestea, dacă țara respectivă va fi afectată de schimbări climatice similare cu cele suferite de Kashmir, șofranul poate dispărea într-o zi.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii