Situri din epoca fierului vor intra în patrimoniul mondial UNESCO

O varietate de fenomene arheologice diferite din situl arheologic The Zenith of Iron Age Shetland (Scoția) includ rămășițele unor turnuri rotunde cunoscute sub numele de “brochs”.
Termenul de “brochs” definește un loc puternic sau fortificat în limba nordică veche – turnuri masive, circulare, din piatră uscată, care ar fi dominat peisajul din nordul și vestul Scoției în timpul epocii fierului.
The Zenith of Iron Age Shetland/Zenitul Epocii Fierului din Shetland include așezările și structurile supraviețuitoare din Mousa, Old Scatness și Jarlshof.
Construite în piatră de către locuitorii insulelor în mare parte lipsite de copaci, ele sunt descrise drept „zenitul realizărilor arhitecturale preistorice din Europa de Nord” într-o prezentare publicată pe site-ul Unesco.
Cererea de a deveni monumente UNESCO a fost făcută de Shetland Amenity Trust în 2010, iar în 2011 situl a devenit una dintre cele 11 aplicații de succes din Regatul Unit.
Scoția are în prezent șase situri din Patrimoniul Mondial: Zidul Antonin, Inima Neoliticului Orkney, New Lanark, orașele vechi și noi din Edinburgh, St Kilda și Podul Forth.
Monumentele din Mousa, construite cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, au fost fapte excepționale de inginerie pentru societatea din acea perioadă.
Vechiul Scatness oferă dovezi clare ale caselor rotunde construite din piatră, cu un singur zid, imens de mari.
Societatea din Epoca Fierului a durat aici o perioadă de peste 1.000 de ani și detaliază în mod remarcabil modul în care societatea “broch” s-a dezvoltat și a înflorit.
Între timp, Jarlshof este renumit la nivel internațional pentru rămășițele sale bine conservate, de mai multe perioade, care se întind pe o perioadă de peste 4.000 de ani de realizări umane și oferă cele mai bune exemple de supraviețuire de oriunde de timonerie din Epoca Fierului.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu