Singuraticul George, ultimul melc de copac hawaiian, a murit, lucru ce a dus la dispariția speciei

George, un melc hawaiian, o celebritate locală în ultimii 14 ani, asta deoarece era singurul melc cunoscut din specia sa, a murit în ziua de Anul Nou, potrivit Departamentului Hawaian al Terenurilor și Resurselor Naturale (DLNR). Moartea lui George, precum și dispariția acestei specii de melci de copac (Achatinella apexfulva), ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru toată lumea, subliniind încă o dată faptul că noi, oamenii, suntem direct responsabili de distrugerea planetei noastre.
Melcul George nu a trăit niciodată într-o pădure, fiind născut în captivitate și crescut într-un laborator. În vremurile trecute, acești melci au avut o adolescență lungă, reproducându-se de câteva ori pe an după vârsta de 4 sau 5 ani și trăind o viață relativ lungă (pentru melci). Însă defrișările necontrolate și distrugerea habitatului natural au dus la declinul speciei.
„În 1997, ultimii 10 melci din Achatinella apexfulva au fost aduși la un laborator de la Universitatea din Hawaii pentru creșterea în captivitate, practic nemaiavând o locuință a lor. Această pierdere este doar o alta dintr-un șir lung de erori umane și catastrofe ecologice care au decimat unele specii native din Hawaii”, explică agenții DLNA Hawaii pe pagina lor de socializare.
Potrivit National Geographic, există înregistrări din secolul al XIX-lea care demonstrează faptul că oamenii colectau și până la 10.000 de melci în doar o zi din pădurile din Hawaii. Melcii au îndeplinit o varietate de scopuri pe insulă – ajutau la descompunerea materiei vegetale și protejau arborii de boli…
„Tot ceea ce este abundent în pădure este o parte integrantă a acesteia. Dar, la începutul anilor 1900, unele specii de melci au dispărut, datorită faptului că europenii le-au colectat masiv. Din păcate, în 1955, melcul Rosy wolfsnail (Euglandina rosea) a fost introdus în Hawaii pentru a controla populația unui melc invaziv, melcul african (Achatina fulica). Însă planurile biologilor vremii nu prea s-au potrivit cu realitatea. Rosy wolfsnail nu doar că a mâncat melcii africani, dar a avut un apetit foarte mare și pentru melcii nativi. Ulterior, omul a realizat că poate să se folosească după bunul lui plac de lemnul din pădurile din Hawaii, iar companiile în domeniu au venit, au ras tot și apoi au plecat, lăsând fără adăpost multe specii endemice”, a declarat biologul Michael Geoffrey pentru National Geographic.
sursa: https://www.sciencealert.com/lonely-george-a-hawaiian-tree-snail-has-died-taking-his-species-with-him
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu