Cunoaste lumea

Noutăți

Singura ţară europeană neimplicată în niciun război în ultimii 500 de ani. Pe vremuri, au fost cei mai temuţi mercenari!

  •  
  •  
  •  

În mod paradoxal, această ţară care a preferat să nu se alieze cu nimeni inclusiv în cele două războaie mondiale a avut cei mai buni soldaţi din istoria Evului Mediu, dar şi cel mai puternic sistem de apărare în epoca contemporană.

Elveţia este una dintre cele mai bogate ţări europene. Din punct de vedere geografic este parte a Europei Centrale, fiind o ţară muntoasă, aşezată pe platourile Alpilor, între Italia, Franţa, Germania şi Austria. Elveţia este şi un loc al multiculturalităţii, pe teritoriul său fiind vorbită italiana, franceza, germana şi retoromana, un soi de reminiscenţă a trecutului său de fostă provincie romană.

Totodată Elveţia a fost mereu o ţară mică înconjurată de vecini foarte puternici, în mare parte cu tendinţe expansioniste. Cu toate acestea de mai bine de 500 de ani, elveţienii şi-au păstrat independenţa, refuzând totodată să se implice într-un conflict militar cu alte state. Nu a luat partea nimănui, nici atunci când Europa a fost efectiv măcinată de război de la un capăt la celălalt.

În cele două războaie mondiale, Elveţia a fost o insulă de pace într-o Europă distrusă de război.  Muntenii elveţieni şi-au văzut de ceasuri, ciocolată, alpinism şi afaceri cu sistemul bancar. Nici măcar Hitler, deşi a cucerit mare parte din Europa vestică şi centrală, nu s-a atins de Elveţia.

Care a fost secretul neutralităţii elveţiene? De ce au decis să procedeze aşa muntenii din cantoanele Alpilor? Specialiştii spun că există un cumul de motive, factori şi interese care au dus la acceptarea neutralităţii elveţiene.

Ţara mercenarilor înalţi, puternici şi foarte războinici

Culmea, cea mai paşnică ţară din Europa a avut şi printre cei mai de temut războinici de-a lungul timpului. În epoca fierului, pe teritoriul de astăzi al Elveţiei, au locuit triburile celtice ale helveţilor, alături de alte neamuri galice. Aceştia erau războinici renumiţi dând mult de furcă marilor puteri regionale, în special romanilor.

În cele din urmă triburile celtice din munţi, au fost supuse de romani. Mai târziu, în evul mediu, elveţienii au ajuns faimoşi tot pentru calităţilor lor războinice.  La început, cantoanele elveţiene au fost vasale fie Casei de Savoia, fie Hasburgilor.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii