Simboluri misterioase în deșertul Qatarului (Foto)

Jebel Jasassiyeh este o zonă cu petroglife timpurii, ruine rezidențiale și rămășițe de ceramică (din secolul al XV-lea) în nord-estul Qatarului.
Sculpturile, în dune de nisip fosil („jebels„), includ forme geometrice, animale și forme de nave.
Este cel mai extins sit de artă rupestră din Qatar, cu peste 900 de sculpturi împrăștiate pe 580 de situri numerotate.
Sunt similare cu cele găsite la templul lui Karnak din Luxor, Egipt. Zona are, de asemenea, locuințe ruinate și resturi de ceramică din secolul al XV-lea.
Un procent mare din zona sa de coastă este presărată cu dealuri stâncoase, după cum sugerează numele său. Este promovat ca o atracție turistică importantă de către Autoritatea pentru Turism din Qatar.
Sculpturile au fost descoperite pentru prima dată de o echipă arheologică daneză condusă de Holger Kapel în 1961.
Fiul lui Holger, Hans Kapel, a cercetat și a înregistrat sculpturile în 1974. El a concluzionat că existau aproximativ 900 de sculpturi de diferite tipuri.
Semnele de cupe și inele sunt cele mai comune forme de artă printre sculpturi. Sunt reprezentate și diferite animale, inclusiv struți, țestoase și pești. Jebel Jassassiyeh este singurul sit de artă rupestre din Qatar unde au fost înregistrate reprezentări de bărci.
„Atât babilonienii, cât și egiptenii antici credeau că morții au ajuns în lumea de apoi cu o corabie. Miturile grecești vorbeau despre feribotul Charon care a purtat sufletele morților peste râul Styx în lumea interlopă.
Se poate ca cele mai vechi sculpturi ale navelor să fie ecouri ale unei amintiri populare care se întâlnesc cu mult înapoi în timpurile preistorice.” (notează cnn)
Se crede că Jebel Jassassiyeh a fost locuit înainte de secolul al XVIII-lea. Apropierea zonei de mare ar fi permis accesul ușor pentru bărci.
Zona conține apă subterană curată, care este aproape de suprafață și există mai multe fântâni în apropiere.
Echipa arheologică a lui Beatrice De Cardi a raportat în 1974 prezența a două movile de locuit și a mai multor cioburi de oală datând din diferite perioade, cele mai timpurii cioburi înregistrate datând din secolul al X-lea sau al XI-lea d.Hr.
William Facey remarcă apropierea Jebel Jassassiyeh de Al Huwaila, cel mai mare oraș din Qatar înainte de ascensiunea lui Zubarah în secolul al XVIII-lea.
El a speculat că zona ar fi putut funcționa ca un post de pază și o stație de reaprovizionare pentru ambarcațiunile care comercializau perle.
În urmă cu un deceniu, un studiu științific al nouă petroglife diferite de la Al Jassasiya nu a găsit nicio dovadă că acestea ar fi mai vechi de câteva sute de ani, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt necesare mai multe studii, inclusiv dezvoltarea de noi tehnici specifice sculpturilor din calcar.
Deși experții nu pot spune cu siguranță când au fost create petroglifele de la Al Jassasiya și de către cine, toți sunt de acord că cele mai fascinante – și neobișnuite – sculpturi de pe sit sunt cele ale bărcilor.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu