Sfârșitul de an ne aduce o ploaie de meteori extrem de spectaculoasă

Sfârșitul de an ne aduce un eveniment spectaculos pe cer, cauzat de o nouă ploaie de meteoriți. Meteorii Geminide sunt foarte lenți în comparație cu alte clase, dar totodată și extrem de luminoși. Pot fi observați anual în intervalul 7 – 17 decembrie, cu un vârf de activitate în noapte de 13- 14 decembrie, având o rată Zenitală de 120-160 de meteori/oră, în condiții optime de observare, ceea ce face această ploaie de meteori, alături de Quadrantide, cea mai abundentă ploaie meteorică din fiecare an. Pentru prima dată, Geminidele au fost observate în 1862, mult mai recent decât alte roiuri de meteori, cum ar fi Perseidele sau Leonidele.
Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, sursa Geminidelor o reprezintă cometa Phaeton 3200, care în preajma apropierii de Soare eliberează praf.
Aceste „ploi” de meteori sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele. Majoritatea meteoriților sunt mai mici decât un bob de nisip, astfel încât aproape toți se dezintegrează în atmosferă și nu lovesc niciodată suprafața Pământului. Ploile intense sau neobișnuite de meteori sunt cunoscute ca furtuni de meteori, timp în care se pot observa mai mult de 1.000 de meteori pe oră.
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
sursa:earthsky.org
sursa:astro-urseanu.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu