Sfântul Andrei în România

Istoricul Alexandru Barnea afirmă că legenda Sfântului Andrei a început să circule în prima jumătate a secolului XX.
Povestește despre ea în Dobrogea într-o iarnă aspră, luptându-se cu fiarele sălbatice și viscolul înainte de a ajunge într-o peșteră.
La peșteră, Sfântul Andrei a lovit pământul cu bastonul de mers și a luat ființă un izvor, în apele căruia i-a botezat pe localnici și a vindecat bolnavii, transformând astfel întreaga zonă la creștinism.
Această poveste pare să se bazeze în mare măsură pe Cronicile lui Eusebiu.
Potrivit unor savanți români moderni, ideea creștinizării timpurii este nesustenabilă. Ei consideră ideea ca fiind parte a unei ideologii a protocronismului care presupune că Biserica Ortodoxă a fost tovarăș și apărător al poporului român pe întreaga sa istorie, care a fost folosit apoi în scopuri propagandistice în perioada comunistă.
Potrivit lui Hippolyte din Antiohia, în lucrarea Despre apostoli, Origen, în a treia carte a Comentariilor sale asupra Genezei (254 e.n.), Eusebiu din Cezareea în istoria sa bisericească (340 e.n.) și alte surse, precum Martiriul lui Usaard scris între 845-865, și Jacobus de Voragine în Legenda de Aur (c. 1260), Sfântul Andrei a predicat în Scythia Minor. Sf. Filip poate să fi predicat și în zonă.
Există toponime și numeroase tradiții foarte vechi (cum ar fi colindele) legate de Sfântul Andrei, multe dintre ele având probabil un substrat precreștin.
În Dobrogea, o peșteră în care se presupune că a predicat, se numește „Peștera Sfântului Andrei”, cunoscut loc de pelerinaj.
În anul 1940, avocatul Ion Dinu, a găsit o peșteră la Ion Corvin, Constanța și a răspândit vestea că Sfântul Andrei locuia în peșteră.
Potrivit lui Dinu, această revelație i-a venit într-un vis. În anul 1943, peștera a fost sfințită și în scurt timp în jurul ei a fost construită o mănăstire, numită „Mănăstirea rupestră Sfântul Andrei Apostol”.
Călugării spun că în peșteră au fost găsite obiecte creștine timpurii, dar acestea s-au pierdut între timp.
Andrei este sfântul patron al mai multor țări și orașe, inclusiv Barbados, Rusia, Scoția, Ucraina, Sarzana, Pienza și Amalfi în Italia, Esgueira în Portugalia, Luqa în Malta, Parañaque în Filipine și Patras în Grecia.
El a fost, de asemenea, sfântul patron al Prusiei și al Ordinului Lâna de Aur. Este considerat fondatorul și primul episcop al Bisericii Bizanțului și, în consecință, este patronul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului. Apostolul Andrei este, de asemenea, patronul Marinei Ruse.
Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie atât în biserica de est, cât și în cea de vest și este ziua națională a Scoției.
În cărțile liturgice tradiționale ale Bisericii Catolice, sărbătoarea Sfântului Andrei este prima zi de sărbătoare Properul sfinților. Apostolul Andrei este amintit în Biserica Angliei cu un festival pe 30 noiembrie.
Poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române este că Andrei a propovăduit Evanghelia în provincia Dobrogea (Scythia Minor) daco-romanilor, despre care se spune că i-ar fi convertit la creștinism.
O astfel de tradiție nu a fost totuși recunoscută pe scară largă până în secolul al XX-lea.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu