Cunoaste lumea

Noutăți

Sfânta Mănăstire a Sfântului Sabbas, cea mai veche mănăstire locuită neîncetat (Foto)

  •  
  •  
  •  

Mănăstirea, considerată printre cele mai vechi locuite continuu din lumea creștină, a fost un loc de învățare și a exercitat o influență importantă în evoluțiile doctrinare din Biserica bizantină.

Personalități importante în acest sens au inclus pe însuși Sfântul Sabbas, Ioan Damaschinul (676–749) și frații Teodor și Teofan (anii 770–840).

Mănăstirea deține moaștele Sfântului Sabbas. Moaștele au fost confiscate de cruciații latini în secolul al XII-lea și au rămas în Italia până când Papa Paul al VI-lea le-a returnat mănăstirii în 1965, ca un gest de pocăință și bunăvoință față de creștinii ortodocși răsăriteni.

Mănăstirea este importantă în dezvoltarea liturghiei Bisericii Ortodoxe Răsăritene prin faptul că Typiconul monahal (modul de a celebra slujbele de închinare) a Sfântului Sabbas a devenit standardul istoric în întreaga Biserică Ortodoxă Răsăriteană și în acele Biserici „Uniate” sau Catolice Răsăritene sub papă roman care urmează ritul bizantin.

Typiconul a luat forma standard de slujbe care au fost celebrate în Patriarhia Ierusalimului și a adăugat câteva uzuri specific monahale care erau tradiții locale la Sfântul Sabbas.

De acolo s-a răspândit la Constantinopol, iar apoi în întreaga lume bizantină. Deși acest Typicon a suferit o evoluție ulterioară, în special la Mănăstirea Stoudion din Constantinopol, este încă denumit Typiconul Sfântului Sabbas.

O tradiție spune că această mănăstire va găzdui ultima Dumnezeiască Liturghie de pe pământ înaintea parousiei lui Iisus Hristos, deci ultimul pilon al adevăratului creștinism.

Astăzi, complexul găzduiește în jur de 20 de călugări. Este locul unde se presupune că Morton Smith a găsit o copie a unei scrisori atribuite lui Clement din Alexandria, care conținea fragmente dintr-o așa-numită Evanghelie secretă după Marcu, și a fost timp de câteva secole casa Palimpsestului lui Arhimede.

Femeile au voie să vină doar la intrarea principală, dar fără a intra în complexul zidit. Mănăstirea este închisă pentru vizitatori în zilele de miercuri și vineri (zilele de post ale săptămânii)

Foto facebook


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii