Senzor biodegradabil pentru monitorizarea plămânilor și creierului

Cercetătorii de la Universitatea Conneticut au realizat un senzor care poate ajuta enorm medicii să monitorizeze pacienții care suferă de afecțiuni cronice ale plămânilor sau de inflamații la nivelul creierului, scrie sciencedaily.com.
Dispozitivul este de dimensiuni foarte mici, este flexibil și realizat din materiale care au primit aprobarea autorităților americane în domeniul siguranței alimentare.
Realizarea cercetătorilor americani este cu atât mai notabilă cu cât senzorii folosiți în prezent trebuie scoși din organismul pacienților și, de asemenea, procedura implică o perioadă mai mare de recuperare și crește riscul infecțiilor.
Pe lângă monitorizare, noul senzor va putea fi utilizat și pentru stimularea regenerării celulelor, întrucât emite un mic impuls electric atunci când este aplicată presiune.
Astfel, în viitor vor putea fi monitorizați pacienți cu glaucom, cancer de vezică urinară sau afecțiuni cardiace.
„Suntem foarte entuziasmați, întrucât este pentru prima dată când materiale biodegradabile sunt folosite în acest fel. Senzorii de regulă sunt implantați în țesuturi și organe și în cele mai multe cazuri înlăturarea acestora provoacă daune suplimentare. Dar noul dispozitiv nu are nevoie de intervenție ulterioară, ceea ce este un mare pas înainte”, explică profesor Thanh Duc Nguyen, autor al cercetării.
Rezultatele monitorizării cu ajutorul acestui senzor în cadrul testelor pe animale de laborator au arătat o precizie similară cu cea a dispozitivelor folosite în prezent.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu