Cunoaste lumea

Noutăți

Semnificațiile busuiocului în tradiția românească. La ce este folosită planta sacră, în România

  •  
  •  
  •  

Vara este sezonul preferat al busuiocului, planta având nevoie de lumină și căldură naturală, dar nu excludem posibilitatea de a-l menține și iarna în condiții optime. Acestei plante cu o aromă deosebită, cu virtuți care, de-a lungul timpului, au făcut-o sacră, nu i se cunosc cu exactitate originile, deși este cultivată de peste 5000 de ani. Se crede că provine din subcontinentul indian, de acolo răspândindu-se în diverse regiuni ale globului.

Îl cunoșteau și-l cultivau chinezii la est și egiptenii, grecii și romanii, mai aproape de noi, iar prin influența acestor culturi a fost purtat, cu timpul, către zonele mai puțin calde ale continentului european (căci se pretează foarte bine la cultivarea în ghiveci).

Busuiocului i s-au descoperit de către cei cu interese/curiozități legate de planta sacră mai multe legende, mituri, superstiții, ajutându-ne astfel să ne luminăm cu privire la semnificațiile plantei în tradiția românească.

Una dintre legende, potrivit lumina.ro, leagă busuiocul de Crucea lui Hristos. Se spune că imediat ce Domnul a fost dat jos, Crucea a căzut și, în timp, a fost acoperită de pământ.

După mulți ani, Sfânta Împărăteasă Elena, în drumul ei de căutare a Sfintei Cruci, a adulmecat un miros extrem de plăcut în adierea vântului. Elena s-a luat după acest miros și așa a descoperit busuiocul…

La români, semnificațiile busuiocului sunt legate de fetele tinere, nemăritate, care, după ce-l sfințesc la preot, în ajunul marilor sărbători, îl poartă la brâu, în cosițe, în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă ca să-și viseze ursitul.

Feciorii pun busuioc la pălării ori căciuli, gândind, conform tradițiilor populare, că vor fi feriți de cele rele. Nu în ultimul rând, se spune că dacă vom pune o crenguță de busuioc în portofel, vom avea noroc la bani…

Citește mai mult: Impact


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii