Cunoaste lumea

Noutăți

Scrisorile Amarna – primele documente diplomatice din lume?

  •  
  •  
  •  

Scrisorile Amarna sunt o arhivă, scrisă pe tăblițe de lut, constând în principal din corespondența diplomatică dintre administrația egipteană și reprezentanții săi din Canaan și Amurru, sau conducătorii regatului vecin, în timpul Regatului Nou, între c. 1360–1332 î.Hr.

Aceste scrisori, cuprinzând tăblițe cuneiforme scrise în principal în akkadiană – limba regională a diplomației pentru această perioadă – au fost descoperite pentru prima dată în jurul anului 1887 de egiptenii locali, care au săpat în secret.

Cele mai multe dintre ele provin din orașul ruinat Amarna și au fost vândut pe piața de antichități. Au fost depozitate inițial într-o clădire veche pe care arheologii au numit-o de atunci Biroul de corespondență al faraonului.

Odată ce locația în care au fost găsite a fost determinată, ruinele au fost explorate pentru mai mult. Primul arheolog care a recuperat cu succes mai multe tăblițe a fost Flinders Petrie, care în 1891 și 1892 a descoperit 21 de fragmente.

Émile Chassinat, pe atunci director al Institutului Francez de Arheologie Orientală din Cairo, a mai achiziționat două tăblițe în 1903. De la ediția lui Knudtzon, încă 24 de tăblițe, sau fragmente, au fost găsite, fie în Egipt, fie identificate în colecțiile diferitelor muzee.

Grupul inițial de scrisori recuperat de egiptenii locali a fost împrăștiat printre muzeele din Germania, Anglia, Egipt, Franța, Rusia și Statele Unite.

203 tablete sunt la Muzeul Vorderasiatisches din Berlin; 99 sunt la British Museum din Londra; 49 sau 50 sunt la Muzeul Egiptean din Cairo; 7 la Luvru din Paris; 3 la Muzeul Pușkin din Moscova; și 1 în colecția Institutului Oriental din Chicago.

Arhiva conține o mulțime de informații despre culturi, regate, evenimente și indivizi într-o perioadă din care supraviețuiesc puține surse scrise.

Include corespondența din timpul domniei lui Akhenaton (Akhenaton, care a fost de asemenea intitulat Amenhotep IV), precum și domnia predecesorului său Amenhotep al III-lea.

Tabletele constau din peste 300 de scrisori diplomatice; restul cuprind diverse materiale literare și educaționale. Aceste tăblițe aruncă multă lumină asupra relațiilor egiptene cu Babilonia, Asiria, Siria, Canaan și Alashiya (Cipru), precum și relațiile cu Mitanni și hitiții.

Literele au fost importante în stabilirea atât a istoriei, cât și a cronologiei perioadei. Scrisori de la regele babilonian, Kadashman-Enlil I, ancorează perioada de timp a domniei lui Akhenaton până la mijlocul secolului al XIV-lea î.Hr.

Acestea conțin și prima mențiune a unui grup din Orientul Apropiat cunoscut sub numele de Habiru, a cărui posibilă legătură cu evreii — datorită asemănării cuvintelor și a locației lor geografice — rămâne dezbătută.

Alți conducători implicați în scrisori includ Tushratta din Mitanni, Lib’ayu din Sihem, Abdi-Heba din Ierusalim și regele certat, Rib-Hadda, din Byblos, care, în peste 58 de scrisori, pledează continuu pentru ajutor militar egiptean.

Mai exact, scrisorile includ cereri de ajutor militar în nord împotriva invadatorilor hitiți, iar în sud pentru a lupta împotriva Habiru.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii