Sclavii din Tailanda și tonele de creveți destinate SUA

În fiecare dimineață, la ora 2, lovituri în ușă și amenințări era ceea ce doi soți auzeau, pentru ca apoi să fie duși pentru următoarele 16 de ore în fabrică, unde lucrau cu mâinile în apă cu gheață. Ei curățau scoici și creveți pentru a fi trimiși pe piețele occidentale, în magazinele alimentare și bufetele din SUA.
După ce a fost vândut către Gig Peeling Factory, cuplul mai sus amintit, cărora nu li se spunea pe nume ci erau strigați cu numere, au fost la mila șefilor tailandezi, alături de alți 100 de migranți din Birmania. Copiii lucrau alături de ei, inclusiv o fetiță atât de mică încât avea nevoie de un scaun pentru a ajunge la masa de curățat. Unii oameni stăteau în această fabrică luni sau ani întregi, primind ca plată foarte puțin sau nimic. Nimănui nu-i păsa. Oamenii erau tratați, în secolul 21, ca cei mai josnici slcavi.
Unul dintre acești oameni a fost și Tin Nyo Win căruia i se spunea Numărul 31. „Am fost șocat după ce am lucrat acolo un timp și am realizat că nu există nici o cale de ieșire”, a spus Tin Nyo Win. „I-am spus soției mele: suntem în mare încurcătură. Dacă ceva nu merge bine, vom muri aici.”
Tin Nyo Win și soția sa, Mi San, au fost înjurați, ridiculizați pentru că nu au fost suficient de rapizi la curățarea creveților și au fost numiți adeseori „vaci” și „boi”. Li s-a permis să iasa din campusul fabricii pentru a face cumpărături, doar dacă unul rămânea în urmă, ca asigurare că și celălalt se va întoarce. Doar evadarea îi mai putea ajuta.
Tin Nyo Win și soția sa, Mi San
Pentru că erau muncitori ilegali, proprietarii îi amenințau în mod constant că apelează la poliție. Chiar și migranții cu documentate erau vulnerabili, deoarece actele lor de identitate erau păstrate de șefi, astfel încât oamenii nu puteau pleca nicăieri.
Compania tailandeză care furnizează cea mai mare parte din cantitatea de creveți către SUA a recunoscut că nu a știut în ce condiții sunt ținuți oamenii care muncesc pentru aceste produse.
„Sunt profund dezamăgit de faptul că, în ciuda eforturilor noastre, am descoperit acest caz de practică de muncă ilegala în lanțul nostru de aprovizionare” a declarat Thiraphong Chansiri, președintele Thai Union. El a recunoscut „că este posibil ca aceste practici de muncă inumană să fi intrat în mod fraudulos în lanțul său de aprovizionare„.
traducere si adaptare Madalina Corina Diaconu
surse: theguardian.com, Associated Press
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Madalina Corina Diaconu ai ceva impotriva SUA?Vad ca tot aduci vorba in articol de SUA.Au tinut cumva magazinele si bufeurile din state oameni aia sclavi?Atunci daca ai tradus si ai observat chestia asta adica ca un cumparator ,(printre care si SUA) la mai stiu eu a cita mina este bagat aiurea in articol de ce nu ai scos chestia aia?Cumparatorul poti fi simplu si tu si oricare altu,nu ceri vinzatorului sa spuna ,nici nu are obligatia sa iti dea tie ala raportu cine si cum munceste in fabica lui.Dar na asa is romanii pina nu da cu tifla in capra vecinului nu se poate.Deacum SUA este vinovat pt ca aia tin oamenii slavi.Sa intervina guvernul lor ,ce aia nau control ,fac cumva parte din SUA si trebuiau sa vina aia sa ia masuri.Cam asa va exprimati ca si cum aia ar fi de vina pt ca muncitorii sint tinuti sclavi ciar de catre concetateniii lor.Rusine sa iti fie pt ca se pare cauti sa denigrazi prin orice un stat care nare dea face cu ce se intimpla la cuca macaii.
Ba… In loc de creier cred ca ai creveti adusi din state. Cea mai mare infectie pentru pamant sunt statele unite ale americii. Toata elita e cand acolo cand in uniunea europeana. Razboaiele care anumite tari au fost destabilizate, au creat o reactie in lant unde tarile invadate si tarile vecine au saracit iar coruptia a nascut mana in mana cu aia din state. Cine crevetele meu crezi ca ii invata pe oamenii corupti sa faca exact asa cum trebe? B0ULE