Sclavii ALBI din Berberia – povestea europenilor răpiți de africani

Tragedia comerțului cu sclavi africani care s-a desfășurat între secolele XVI și XIX a primit multă atenție și a fost larg condamnată. Însă, cam în aceeași perioadă, în Marea Mediterană se desfășura un alt comerț cu ființe umane, la fel de detestabil.
Se estimează că în jur de 1.25 milioane de europeni au fost transformați în sclavi de către corsarii berberi, iar viețile victimelor au fost la fel de lamentabile precum cele ale sclavilor africani. Aceste victime sunt cunoscute drept „sclavii albi din Berberia” (sau „Barbaria”, nume derivat de la grupul etnic nord-african al berberilor).
Sclavia este unul dintre cele mai vechi tipuri de comerț practicate de oameni. Primele documentări referitoare la comerțul cu sclavi datează din perioada Codului lui Hammurabi, alcătuit în Babilon, în secolul XVIII î.e.n. Oameni din fiecare cultură, civilizație și religie majoră au devenit sclavi sau au transformat alți oameni în sclavi.
Totuși, s-a acordat relativ puțină atenție comerțului cu sclavi înfloritor care era desfășurat de pirați sau corsari pe coasta Berberiei (cum era numită de europeni la acea vreme), în Maroc, Algeria, Tunisia și Libia, începând în jurul anului 1600, potrivit Ancient Origins.
Fără să le ajungă faptul că atacau vasele și marinarii, corsarii întreprindeau uneori raiduri în orașele de coastă din Italia, Franța, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda și chiar și în locuri îndepărtate, precum Țările de Jos sau Islanda.
Debarcau pe plajele nepăzite și atacau satele pe întuneric, capturând oameni. De exemplu, aproape toți locuitorii satului irlandez Baltimore au fost luați prizonieri în 1631. Drept rezultat al acestei amenințări, multe orașe de coastă din Mediterană au fost abandonate de locuitorii lor până în secolul XIX.
Citește mai mult: Incredibilia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu