Saturnaliile romane

Saturnalia a fost o sărbătoare romană antică în onoarea zeității Saturn, desfășurată pe 17 decembrie din calendarul iulian și extins ulterior cu festivități până pe 23 decembrie.
Sărbătoarea a fost sărbătorită cu un sacrificiu la Templul lui Saturn, în Forumul Roman și un banchet public, urmat de dăruirea de cadouri private, petreceri continue și o atmosferă de carnaval care a răsturnat normele sociale romane: jocurile de noroc erau permise, iar stăpânii asigurau serviciul la masă pentru sclavii lor. Poetul Catullus a numit-o „cea mai bună dintre zile”.
Templul lui Saturn a fost un templu roman antic al zeului Saturn, în ceea ce este acum Roma, Italia.
Ruinele sale se află la poalele Dealului Capitolin, la capătul vestic al Forumului Roman.
Dedicația inițială a templului este în mod tradițional datată în anul 497 î.Hr., dar scriitorii antici nu au fost de acord foarte mult cu privire la istoria acestui sit.
Gaius Valerius Catullus c. 84 – c. 54 î.e.n., deseori denumit pur și simplu Catullus, poetul latin din Republica Romană târzie, a scris în principal în stilul neoteric al poeziei, concentrându-se mai degrabă pe viața personală decât pe eroii clasici.
Lucrările sale supraviețuitoare sunt încă citite pe scară largă și continuă să influențeze poezia și alte forme de artă.
Poeziile lui Catullus au fost larg apreciate de poeții contemporani, influențându-i în mod semnificativ pe Ovidiu și Vergiliu, printre alții.
După redescoperirea sa în Evul Mediu târziu, Catullus și-a găsit din nou admiratori precum Petrarh.
Imaginile sexuale explicite pe care le folosește în unele dintre poeziile sale a șocat mulți cititori. Cu toate acestea, la multe niveluri de instruire, Catullus este considerat o resursă pentru profesorii de latină.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu