Satul Valea Dacilor din județul Constanța

Sunt așezări în România pe care locuitorii lor au ales să le denumească onorându-și inaintașii. Un exemplu în acest sens este satul Valea Dacilor. Locuitorii săi au hotărît, cu mulți ani în urmă, că este o onoare să-ți denumești locul în care trăiești, amintind de cei care au fost primii pe aceste pământuri.
Am încercat să găsesc informații despre acest sat.
Valea Dacilor este un sat situat în partea centrală a județului Constanța, în Podișul Medgidiei, la o distanță de 6 kilometri de Medgidia. Din punct de vedere administrativ, aparține de municipiul Medgidia.
Sub aspect etnic, alături de români, viețuiește o importantă comunitate turco-tătară. În trecut s-a numit Endecarachioi (lb. turcă), denumire care înseamnă „satul negru de lângă șanț”. Numeroși mocani vor alege să se stabilească în Valea Dacilor, cei mai cunoscuți fiind frații Sassu și Șteflea Nicolae. Aceștia devin în scurt timp mari proprietari funciari, primii având peste 500 de hectare, iar cel din urmă aproximativ 1000 de hectare.
Evoluția demografică a localității la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea este marcată de raportul dintre tătarii băștinași și români. În jurul anului 1880, în Valea Dacilor trăiau 65 de tătari, iar în 1904, din cei 347 de locuitori, doar 100 erau români, restul fiind tătari. În anul 1918, din cei 418 locuitori, 306 erau tătari. Existența acestei numeroase comunități tătare a permis funcționarea unei școli turcești. Credincioșii musulmani puteau participa la slujbele ținute în cele două geamii din localitate, una dintre ele fiind ridicată încă din anul 1856. Creștinii aveau o singură biserică, menționează Wikipedia.
Foto: Biserica din satul Valea Dacilor în 1967 (foto credit fototecaortodoxiei.ro)
Foto: Biserica din satul Valea Dacilor în 2007, după restaurare (foto credit graiuldobrogei.ro)
Geamia veche de 150 de ani din satul Valea Dacilor (foto credit ciclist.wordpress.com)
În 2008 locuitorii din Valea Dacilor aveau, în sfârșit, apă curentă în gospodării. Până atunci, “aceștia au fost nevoiți să care apa cu bidoanele, din localitățile vecine, sau cu gălețile, de la fântânile din sat. Proiectul a fost mereu unul controversat și a constituit motivul multor dispute în ședintele Consiliului Local Medgidia, dar s-a finalizat cu bine, iar visul de o viață al celor 1.500 de locuitori din satul Valea Dacilor a devenit realitate. A avut loc o ceremonie religioasă, în cadrul căreia preoții creștini și musulmani au sfințit locul și pe locuitorii satului Valea Dacilor.” (ziuaconstanta.ro). Apa curentă fusese întreruptă în 1983 și de atunci sătenii au sperat ca satul lor să devină, din nou, unul modern.
În 2014 au început și lucrările de reamenajare și construire de noi trotuare în sat. Drumul județean este pricipala arteră care trece prin sat.
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: ziuaconstanta.ro, wikipedia, graiuldobrogei.ro, fototecaortodoxiei.ro, ciclist.wordpress.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Traducerea vechii denumiri a satului…Endekkarakoy sau neoficial Endekkarakuyusu- Satul(Kioy)santului(endek)negru(kara), sau Kuyu(Fantana)…
Actuala denumire a localitatii nu a fost aleasa de locuitori, ca de-altfel multe, foarte multe localitati din Dobrogea.
In 1921, din initiativa unui grup de parlamentari, majoritatea dobrogeni, Parlamentul Romaniei proceda la schimbarea toponimiei dobrogene…183 de localitati isi vor „schimba” denumirea… Unele denumiri turco-tatare vor fi „traduse”(ex.Alakapî/Poarta Rosie- Poarta Alba, Beș Dere /Cinci Văi(derele) – Peștera, Kiostel – Castelu),Parakioi-Baneasa…Cateva si-au pastrat vechea denumire:Megidia,Babadag,Tulcea,Constanta, Mangalia, Tuzla…Cele mai multe localitati si-au schimbat denumirea…
Domnul Ekrem are dreptate, legea respectiva spunea ca localnicii vor propune numele localitatilor.Acolo unde s-au propus aberatii a intervenit statul.Una peste alta zona este foarte bogata in material arheologic din mai toate timpurile.Daca nu gresesc s-a cercetat in urma cu multi ani o necropola getica in apropiera satului.