Cunoaste lumea

Noutăți

Satul din inima capitalei a împlinit 80 de ani și are… un sat nou!

  •  
  •  
  •  

Un sat al satelor româneşti cu mai mult de 320 de monumente de arhitectură tradiţională şi artefacte vechi şi de trei secole, reprezentative pentru toate zonele etnografice ale ţării, a împliti 80 de ani: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
 .
Pe lângă patrimoniul din expoziţia în aer liber şi din colecţii, muzeul deţine şi un bogat fond documentar de o inestimabilă valoare istorico-etnografică şi are o galerie de artă populară contemporană care reuneşte în expoziţia permanentă cu vânzare obiecte realizate de creatori populari contemporani, de artişti plastici sau de mici societăți profilate pe domeniul artei populare.

495px-RO_B_Village_museum_Dumbraveni_homestead_2
Muzeul, întins pe aproximativ 30 de hectare pe malul lacului Herăstrău, deţine gospodării, biserici şi troiţe, instalaţii tărăneşti şi ateliere meşteşugăreşti, mori de apă şi de vânt, instalaţii pentru prelucrarea ţesăturilor de lână sau pentru sfărmarea minereurilor, oloiniţe sau teascuri pentru struguri, în total 76 de complexe distincte grupate pe regiuni istorice – Oltenia, Transilvania şi Banat, Moldova, Dobrogea şi Muntenia.
 .
Pentru copii şi adolescenţi, muzeul oganizează ateliere de creaţie de podoabe populare, păpuşi, icoane pe sticlă, încondeiat ouă, dansuri populare sau teatru de umbre, cu scopul de a le dezvolta creativitatea, manualitatea, dar şi pentru a-şi promova patrimoniul material şi imaterial.

muzeul-satului-bucuresti-icar-tours_44987400
Muzeul a fost inaugurat la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea al României, iar pentru public, pe 17 mai 1936, fiind în prezent una dintre cele mai mari atracții turistice ale Bucureștiului si ale țării.
 .
„Muzeul satului, o oază de linişte şi farmec, cuprinde ansamblul elementelor vieţii şi obiceiurilor din mediul rural, cu prezentarea tuturor elementelor care au ajutat la satisfacerea nevoilor zilnice ale gospodarilor, cu o însemnătate majoră în istoria României, având în vedere că până în secolul XX, o mare parte din populaţia României trăia la sat. Muzeul este o ‘călătorie peste timp’, o pledoarie pentru autenticitatea culturii şi civilizaţiei săteşti din România, a modului de viaţă tradiţional, a simţului artistic şi a spiritului inventiv al ţăranului român, dar, în egală măsură, este unul din cele mai active şi fascinante centre de cercetare, restaurare şi conservare a patrimoniului cultural naţional.” (antenasatelor.ro)
 .
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București s-a extins cu o aripă nouă, care are 25 de obiective, pe o suprafață de 3 hectare. Această aripă numită SATUL NOU a fost deschisă pentru public pe 17 mai 2016. În majoritatea cazurilor au fost strămutate gospodării întregi, cu tot cu anexe sau ateliere meșteșugărești. (pressone.ro)

Muzeul-Satului-Bucuresti-LM_3296
„Avem o construcție mai deosebită, un salon de dans. Sus, în fața intrării, este expusă fotografia fostului proprietar. Așa am găsit-o. Erau mai rare aceste construcții. Cea pe care am adus-o a fost ridicată în 1928”
, spune muzeograful, după care alunecă în poveste.

„În prima jumătate a secolului XX, puteai să întâlnești un salon de dans în satele românești. Cele mai vechi, care datează de pe la sfârșitul perioadei medievale, purtau denumirea de ciuperci sau ciuperci de joc. În epoca modernă puteau fi întâlnite în diverse zone ale țării, ca Transilvania, Bucovina. S-au păstrat până în a doua jumătate a secolului XX”. a declarat muzeograful Petre Tereșenco pentru pressone.ro.

900px-Evening_at_Lake_Her-str-u_in_Bucharest,_2009_July_2Muzeul Satului este amplasat pe malul lacului Herăstrău.
 .
Mădălina Corina Diaconu
surse: tvr, pressone.ro, muzeul-satului.ro, antenasatelor.ro, wikipedia

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii