SAKHALIN-2 – unul din cele mai mari proiecte integrate de petrol și gaz (Video)

Sakhalin-2 este una dintre cele mai provocatoare fapte inginerești realizate vreodată. Funcționează în unele dintre cele mai dure condiții ale lumii în Extremul Orient al Rusiei, o zonă predispusă la cutremure.
În nordul insulei, sezonul de iarnă durează până la 240 de zile și există gheață în cea mai mare parte a anului. Facilitățile sunt proiectate pentru a rezista la impactul unui cutremur major.
Proiectul de pe insula Sahalin exportă gaze naturale lichefiate (GNL) și petrol către piețele energetice cu creștere rapidă din regiunea Asia-Pacific.
Clienții săi majori se află în Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, China, Malaezia, Filipine și Singapore. Prima marfă GNL Sakhalin-2 a sosit în Golful Tokyo din Japonia în aprilie 2009.
Fabrica de GNL a atins capacitatea maximă și acum depășește producția anuală de proiectare, producând 10,93 milioane de tone de GNL în 2016.
Consorțiul inițial a fost o societate mixtă între Marathon Oil, Mc Dermott și Mitsubishi. Au câștigat o licitație de la guvernul rus în 1992. Mai târziu în acel an, Royal Dutch Shell și Mitsubishi s-au alăturat companiei mixte.
În 1994, JV constituită în Bermuda pentru a forma Sakhalin Energy Investment Company Ltd. Sakhalin Energy, condusă de Marathon, a negociat primul PSA direct cu reprezentanții guvernului rus.
Partidul rus a menținut planificarea proiectului și aprobarea bugetului. Decizia inițială de investiții a fost de a continua cu dezvoltarea câmpului petrolier condusă de Marathon.
McDermott și-a vândut acțiunea celorlalți parteneri în 1997, iar Marathon și-a tranzacționat acțiunile către Shell pentru un interes în alte proprietăți (BP exploata câmpul Foinaven, lângă insulele Shetland și o zonă de opt blocuri în Golful Mexic – inclusiv câmpul Ursa ) în 2000.
Decizia de a continua investiția în proiectul de gaze naturale a fost luată în 2003. Bugetul preconizat a crescut dramatic până în 2005-2006.
Porțiunea de conducte a proiectului de gaze a fost puternic criticată din cauza problemelor de mediu. Au fost inițiate proceduri legale privind încălcarea percepută a reglementărilor rusești de mediu.
În rezultat, guvernul rus a ordonat încetarea proiectului în septembrie 2006. Sub presiunea juridică și politică, consorțiul a fost obligat să vândă o acțiune majoritară către Gazprom.
La 21 decembrie, Gazprom a preluat controlul asupra unei acțiuni de 50% -plus-o acțiune în proiect prin semnarea unui acord cu Royal Dutch Shell. Președintele rus Vladimir Putin a participat la ceremonia de semnare de la Moscova și a indicat că problemele de mediu au fost rezolvate.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu