Cunoaste lumea

Noutăți

Să descoperim gazda Campionatului Mondial de Fotbal 2022 (Foto)

  •  
  •  
  •  

Qatar este o țară din Asia de Vest. Ocupă mica Peninsulă Qatar de pe coasta de nord-est a Peninsulei Arabe din Orientul Mijlociu; împărtășește singura graniță terestră cu Arabia Saudită la sud, restul teritoriului fiind înconjurat de Golful Persic.

Golful Bahrain, o intrare în Golful Persic, separă Qatarul de Bahrainul din apropiere.

Capitala este Doha, care găzduiește peste 80% din populația națiunii, iar țara este alcătuită în mare parte dintr-un deșert plat și jos.

Qatarul a fost condus ca o monarhie ereditară de Casa lui Thani de când Mohammed bin Thani a semnat un tratat cu britanicii în 1868 care i-a recunoscut statutul separat.

În urma stăpânirii otomane, Qatarul a devenit protectorat britanic la începutul secolului al XX-lea până la obținerea independenței în 1971.

Actualul emir este Tamim bin Hamad Al Thani, care deține aproape toată autoritatea executivă și legislativă conform Constituției Qatarului, precum și controlul sistemului judiciar.

El numește prim-ministrul și cabinetul. Adunarea Consultativă parțial aleasă poate bloca legislația și are o capacitate limitată de a demite miniștri.

La începutul lui 2017, populația totală a Qatarului era de 2,6 milioane, dintre care 313.000 sunt cetățeni qatari și 2,3 milioane expatriați.

Religia sa oficială este islamul. În ceea ce privește venitul, țara are al patrulea cel mai mare PIB (PPA) pe cap de locuitor din lume și al unsprezecelea cel mai mare VNB pe cap de locuitor (metoda Atlas).

Qatar ocupă locul 42 în Indicele dezvoltării umane, al treilea cel mai mare IDU din lumea arabă.

Este o economie cu venituri mari, susținută de a treia mare rezervă de gaze naturale și rezerve de petrol din lume.

Qatarul este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate și cel mai mare emițător de dioxid de carbon pe cap de locuitor din lume.

În secolul 21, Qatar a apărut ca o putere de mijloc în lumea arabă prin bogăția sa în resurse, precum și prin grupul său media care se extinde la nivel global, Al Jazeera Media Network, și susține financiar de mai multe grupuri rebele în timpul Primăvara arabă.

Qatar face parte din Consiliul de Cooperare al Golfului. Situația în domeniul drepturilor omului din Qatar a fost considerată de către mediul academic și organizațiile neguvernamentale ca fiind în general slabă, cu restricții ale libertăților civile, cum ar fi libertățile de asociere, de exprimare și de presă, precum și tratamentul acordat miilor de lucrători migranți echivalent cu munca forțată, pentru proiecte din țară.

Cupa Mondială FIFA 2022 a fost acordată Qatarului în circumstanțe controversate, făcându-l prima țară arabă și prima din Orientul Mijlociu care găzduiește evenimentul.

Qatar a găzduit Jocurile Asiatice din 2006 și va găzdui, de asemenea, Jocurile Asiatice din 2030.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii