Cunoaste lumea

Noutăți

Rusia spală 22 de miliarde de dolari pe spatele Republicii Moldova – Conflict diplomatic major. Urmează și o agresiune militară?

  •  
  •  
  •  

Rusia, țara ale cărei moaște le pupa cu sete caraghiosul de Dodon, președintele filorus al Republicii Moldova, este însetată de sânge românesc. De câteva zile, între Federația Rusă și Republica Moldova sunt tensiuni majore, fără precedent în ultimii mulți ani, ceea ce nu anunță nimic bun. Motivul? O spălare uriașă de bani pe spatele Republicii Moldova: 22 de miliarde de dolari (de multe ori mai mult decât PIB-ul Moldovei), pe care firmele rusești (cel mai probabil firmele fostului KGB) au făcut-o prin manevre parșive pe teritoriul fraților de peste Prut.

Se pare că regretul trădătorului Dodon, acela că Rusia nu a ajuns până la Prut, tinde să se transforme într-o satisfacție personală în aceste zile, ținând cont de consecințele acestei ticăloșii și de perspectiva unui intervenții militare a Rusiei în Republica Moldova, ca represalii la expunerea publică a acestei operațiuni făcută de autoritățile de la Chișinău.

Iată mai multe din ziarul Adevărul.ro:

„Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă au intrat în criză de joi, 9 martie, ca urmare a unei acţiuni fără precedent, ce exprimă exasperarea autorităţilor Republicii Moldova, dar şi perspectiva lansării unei acţiuni represive majore (inclusiv sub forma unor ameninţări militare sau subversive) a Federaţiei Ruse.

Vorbim deja despre chestiuni de stat şi cu relevanţă deosebită, pentru care autorităţile Republicii Moldova au avut drept unică formă de reacţie expunerea publică a cazului şi detaşarea, în comunicatul oficial, a responsabilităţilor generalilor şi conducerii FSB (fosta KGB) de politicienii de la vârf ai Federaţiei Ruse, chemaţi să acţioneze urgent.

Dosarul „Laundromat” înseamnă spălarea a 22 miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova. Mecanismul e simplu: o companie majoră rusă are un contract comercial pe sume enorme (de vreo 22 de ori bugetul Republicii Moldova, în total) cu firme minuscule şi necunoscute de la Chişinău. Şi, deoarece nu au plătit, se obţin, la instanţe marginale din jurul Chişinăului, hotărâri judecătoreşti cumpărate prin care se consfinţesc nişte datorii false. Acestea sunt imediat plătite de firme majore ruse către offshore-uri sau firme marginale, care, la rândul lor, trimit mai departe banii vămuiţi. Mecanismul spală banii unor instituţii ruse sau ai unor generali sau şefi ai FSB, potrivit comunicatului oficial (care respinge, apropo, orice implicare politică).

Acţiuni pe canale diplomatice au fost multiple, dar niciun rezultat. Politicienii din Federaţia Rusă au ignorat cu desăvârşire sau au considerat că serviciul îşi face treaba cu ceea ce are la îndemână şi o fi ştiind de ce acţionează astfel. În orice caz, după cum pare – din inacţiunile lor – că îşi vor fi spus, nu merita un război cu FSB pentru Republica Moldova. Dar paharul s-a umplut şi am asistat la prima acţiune cu adevărat serioasă a autorităţilor de la Chişinău, acţiune ce trădează şi exasperare, şi tensionarea la extrem a relaţiilor bilaterale, şi nevoia de a expune public şi a preveni acţiuni ulterioare mai importante, care, probabil, se pregătesc.

Oficialii Republicii Moldova sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse. În document este descris, de asemenea, modul abuziv în care FSB a încercat – de mai multe ori în ultimele luni – să pună sub urmărire internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Solicitările abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor de la Chişinău.

De remarcat şi lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte.

Orice analiză a acestor fapte arată că avem de a face cu un caz grav, cu riscuri majore privind utilizarea unor instrumente mult mai serioase, de tip intervenţie armată sau subversiune: subminarea statului Republicii Moldova, compromitere şi intoxicare, dezinformare şi măsuri active. Abia această perspectivă explică de ce cazul a ajuns public în aceşti termeni: odată expus, capacitatea de intervenţie, de şicane şi acţiuni subversive e mai dificil de acoperit şi gestionat, deci reclamă asumare.” (Iulian Chifu)

Citeste mai mult: adev.ro/omss38


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii