Rusia a pierdut la Chişinău, comuniştii nu intră în Parlament, dar…

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe sistemul mixt – 51 parlamentari în circumscripţii şi 50 pe liste de partid, prin vot proporţional – au avut loc. Despre corectitudine, de la distanţă pare a fi vorba de un scrutin în general corect – cu obişnuitele recursuri la presiuni locale, utilizare de resurse administrative şi lovituri de imagine – însă raportul ODIHR-OSCE e cel care va fi definitoriu, ca şi cel al observatorilor UE. E de notat şi faptul că ACUM, alianţa formată din PAS-PPDA, partidele Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase, au acuzat fraude şi au cerut ca alegerile să nu fie recunoscute, dar acesta era un scenariu cunoscut de toţi încă dinaintea votului şi el vizează cu preponderenţă votul mixt, anularea alegerilor locale la Chişinău în mai şi blocajele petrecute chiar înainte de campanie, nu numai dezvoltările din timpul campaniei prezente şi din ziua de vot.
Notabil e faptul că Rusia a pierdut la Chişinău. Suma voturilor partidului pro-rus PSRM, al lui Igor Dodon şi a Partidului Shor, fost Ravnopravie, nu ating decât 40% faţă de cele 50% ale PDM şi ACUM. Cu redistribuiri, partidele asumate pro-ruse sunt minoritare la Chişinău. La votul uninominal pe circumscripţii raportul e şi mai dezastruos. Apoi, Partidul Comuniştilor, naţionalist-moldovenist, nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful din 2009, când era să câştige puterea totală şi a fost blocat de stradă, iar represiunea din 7 aprilie a determinat prăbuşirea totală în 10 ani.
De aici încolo încep veştile rele. Practic aşteptate, dar nu mai puţin preocupante. Şahul alegerilor combinate aduce Parlamentul Republicii Moldova viitor într-o situaţie de „pat“, cu trei forţe politice principale care sunt nemiscibile, ba unde alianţa PAS-PPDA a semnat om cu om că nu va face alianţă nici cu Oligarhul – actuala guvernare PDM, nici cu socialiştii pro-ruşi. O situaţie ce riscă să trimită Republica Moldova într-o lungă perioadă de instabilitate şi cu o posibilă nouă rundă de alegeri peste 3 luni, dacă nu se ajunge la o formula guvernamentală. Citeste mai mult: adev.ro/pnh38f
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu