ROȘIA POM este un soi demn de „Cartea Recordurilor”. Poate să producă zeci de mii de pătlăgele și poate trăi ani la rând, dacă i se oferă condiții!

Ceea ce se vede în imagine nu este o creație realizată în Photoshop ori vreun soi de roșie mutant, creat în laborator, prin inginerie genetică… Fără a fi un organism modificat genetic, roșia pom constituie un hibrid a cărui tulpină înaltă, ce poate ajunge la 3-4 metri, susține și alimentează un coronament imens, cu o capacitate de fructificare uluitoare.
Coroana plantei poate să ajungă la o întindere demnă de un arbore secular. Ramurile acestui soi de roșie se pot întinde pe o suprafață de 40-50 de metri pătrați. O asemenea plantă ar putea produce zeci de mii de pătlăgele. Unii n-ar fi putut bănui că există un asemenea soi de roșie. Altora nu le vine a crede nici măcar când o văd aievea. Ce-i drept, arată incredibil, mai ales când ramurile sale sunt încărcate de roade!
Unii spun că roșia cu aspect de pom a fost creată de către chinezi, alții că ar fi un soi italian. Roșiei-arbust îi poate lua un an și jumătate pentru a ajunge la dimensiunile acestea impresionante, la o coroană respectabilă. Ajuns la maturitate, un exemplar va oferi, în medie, circa 14.000 de pătlăgele. O asemenea roșie gigantică a fost înscrisă în Guinness World Record, cu recolta sa de 32.000 de pătlăgele și coroana sa bogată, ce se apropia de 50 de metri pătrați.
Mai nou, pomul producător de tomate a fost adus și cultivat și în România. În condiții ideale de climat, care la noi nu pot fi asigurate decât în sere spațioase, bine încălzite, o astfel de plantă poate avea o viață de câțiva ani. Ramurile sale necesită întinderea pe un suport larg, solid, deoarece nu se pot autosusține, sub povara fructelor.
Pentru ca planta să supraviețuiască peste iarnă, este nevoie ca temperaturile din seră să nu scadă sub 15 grade Celsius. Pe timp de vară, aceste roșii-arbust trebuie udate din abundență. Se cultivă în ghivece având un volum de zeci de litri. Cei care au avut prilejul de a gusta fructele sale zemoase spun că sunt excelente, la gust. Numai bune de-o salată mare și apetisantă!
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse: agrointel.ro, www.odditycentral.com
Imagini: www.odditycentral.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu