Rongorongo – Tăblițele nedescifrate descoperite pe insula Paștelui

În timpul secolului al XIX-lea o serie de tăblițe misterioase, care conțineau un set de simboluri unice, au fost descoperite pe Insula Paștelui, micuța pată de pământ din Oceanul Pacific, celebră pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai.
Scrisul Rongorongo a fost descoperit pentru prima data de Eugène Eyraud, un călugăr al Bisericii Romano-Catolice care a ajuns pe insulă ca misionar pe 2 ianuarie, 1864. Într-o relatare a vizitei sale, acesta a scris despre descoperirea a 26 de tăblițe din lemn care conțin inscripții neobișnuite.
Numele de Rongorongo provine din limba Rapa Nui, limba maternă de pe Insula Paștelui, și înseamnă „să recite, să aclame, să cânte afară.” Tăblițele din lemn au o formă neregulată, unele fiind parțial erodate, arse sau deteriorate. Fiecare simbol este orientat cu capul în sus sau spre dreapta. Fiecare simbol este de aproximativ 1 centimetru înălțime iar orientarea scrierii este de la stânga la dreapta, de jos în sus.
Conform legendelor locale, fondatorii civilizaţiei pascuane, au adus cu ei 67 de tăbliţe din locurile natale, însă nici în Polinezia şi nici în America de Sud nu au fost descoperite locuri sau civilizații care să fi avut un „scris” similar. Se crede că acestea au fost gravete undeva în secolul al XIII-lea.
Descifrarea simbolurilor se arata afi cat se poate de dificilă. Unii cercetători cred că Rongorongo nu este cu adevărat un scris, ci o proto-scriere, un set de simboluri care transmit informații fără să conțină niciun sens lingvistic.
Deși nu este clar ce este Rongorongo sau ce mesaj conțin tăblițele, acestea sunt considerate a fi cheia înțelegerii civilizației locuitorilor acestei misterioase insule.
sursa:princeton.edu
sursa: ancient-origins.net
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
http://www.bzi.ro/exclusiv-descoperire-arheologica-senzationala-in-plin-centrul-iasului-constructii-subterane-unice-au-iesit-la-iveala-galerie-foto-544474