Cunoaste lumea

Noutăți

Românul care studiază în Marea Britanie clima ultimilor 500.000 de ani: „România va fi printre cele mai afectate de schimbările climatice“

  •  
  •  
  •  

Trecutul Terrei poate da o serie de indicii despre cum ar putea să arate viitorul ei. Şi chiar dacă planeta trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent în ultimele sute de ani, nu există niciun dubiu că situaţia se va autoregla. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute de Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Vasile Ersek (42 de ani) este originar din Dej (judeţul Cluj), are o licenţă la Facultatea de Biologie şi Geologie, profilul Geologie Tehnică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, şi are un master la Mississippi State University.

„Adevărul” a discutat cu profesorul român din Newcastle despre problemele climatologice şi cauzele lor, în încercarea de a afla în ce măsură viitorul Terrei poate semăna cu trecutul îndepărtat şi, mai ales, care sunt predicţiile climatologilor pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

Adevărul: În ultimii 10-15 ani se vorbeşte tot mai mult despre încălzirea globală, însă există şi voci care susţin că, în realitate, Pământul s-ar îndrepta cu paşi rapizi spre o nouă mică eră glaciară. Cât de plauzibil vi se pare un asemenea scenariu?

Vasile Ersek: Totul depinde de scara de timp la care ne gândim când vorbim despre schimbări majore de climă cum ar fi ere glaciare. Nu am cunoştinţă de predicţii recente privind o mini-eră glaciară iminentă.

România va fi afectată din plin de schimbările climatice   Cât de mult va fi afectată România?

Conform Grupului Interguvernamental Pentru Schimbările Climatice, autoritatea mondială care sintetizează periodic cele mai recente studii climatice, România este una dintre ţările care vor fi afectate semnificativ în următoarele decenii, iar reconstruirea climei de acum mii sau zeci de mii de ani ne permite să comparăm variabilitatea naturală a climei cu perioda mai recentă, dominată în mare parte emisiile de gaze de seră antropogenice. Pe scurt, clima din România e influenţată în mare parte de masele de aer ce vin din Atlanticul de Nord şi din Marea Mediterana.

Studiile climatice sugerează o deplasare spre nord ale acestor curenţi de aer ceea ce poate duce la secete mai frecvente, canicule persistente şi furtuni violente mai frecvente.

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii