Cunoaste lumea

Noutăți

Românce faimoase (XXII) – Vera Myller, prima femeie profesor universitar din România

  •  
  •  
  •  

Născută în imperiul rus la Sankt Petersburg la 1 decembrie 1889, Vera  este fiica medicilor Evghenii şi Olga Lebedev. A urmat școala din orașul natal, iar liceul la Novgorod, unde obține diploma de bacalaureat în 1897. Se înscrie la secţia de ştiinţe fizico-chimice a Şcolii Superioare pentru Femei „Bestujev” din St. Petersurg, finalizând cursurile în 1902. Pleacă la specializare în orașul Göttingen din Germania, unde, în 1906, își susține teza de doctorat în ştiinţele matematicii cu tema “Teoria ecuaţiilor integrale folosită la câteva dezvoltări în serie”. Această lucrare cuprindea primul exemplu cunoscut de ecuaţie integrală singular.

Vera_Myller

În acest oraș îl cunoaște pe viitorul său soț Alexandru Myller. După doctorat revine în Sankt Petersburg unde devine asistent universitar la catedra de Introducere în Analiză, de la Universitatea din St. Petersburg. În 1907 pleacă alături de soțul ei la Iași și se angajează la Universitate unde rămâne la catedră până în 1949 când se pensionează. În 1910 devine doctor docent în Analiză matematică. Drept urmare, în 1911 devine conferențiar la Facultatea de Științe a Universității din Iași, iar în 1912 înființează Seminarul Matematic Ieşean. În tot acest demers îl are alături pe soțul său, cu care realizează și “o bogată bibliotecă cu opere fundamentale în domeniul matematic, punând bazele unei puternice şcoli în acest oraş”.

image
La 1 noiembrie 1918 devine profesoară titulară la catedra de Algebră superioară și teoria funcțiilor la Iași, prima femeie profesor universitar din România. Continuă să studieze și să cerceteze în special analiza matematică şi teoria numerelor, ecuaţiile diferenţiale sau teoria funcţiilor. În 1953 realizează “Lecţii de algebră”, “prima lucrare cu sistematizare completă elaborată în România”. Pentru această lucrare a primit Premiul de Stat pe anul 1953.

-images_001-img_120429_183834_Lessons_on_Algebra-img_120429_183834_Lessons_on_Algebra

“Toţi cei care participau la cursurile ei erau vrăjiţi de claritatea şi frumuseţea discursului, aveau impresia că participă, alături de iluştri creatori, la marile descoperiri şi progrese matematice” (matematician Florica T. Câmpan, fost student al Verei Myller).

S-a stins din viață la data de 12 decembrie 1970.

reportaj de Madalina Corina Diaconu

surse: enciclopediaromaniei.ro, dmg-lib.org, Anuarul Universității Mihăilene Iași 1930-1935


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii