Cunoaste lumea

Noutăți

Românce faimoase (XVII) – Maria Teohari, prima femeie astronom din România

  •  
  •  
  •  

Un nume care ar trebui să-și găsească loc printre stelele de pe cer, este și cel al Mariei Teohari, ignorată de autoritățile din orașul natal și din întreaga țară. Doar cei care sunt direct implicați în studiul astronomiei au auzit de ea și îi rostesc numele cu mândrie.

Maria Teohari s-a născut în orașul Giurgiu, la 22 aprilie 1885, fiica medicului Christu şi a Alexandrei Teohari. A avut două surori mai mici. Nici ea și nici surorile ei nu au avut urmași. Clasele școlii primare le-a urmat în orașul natal, iar liceul la București la „Elena Doamna” şi Şcoala Centrală. În timpul anilor de liceu se remarcă mai mult ca o tânără talentată la pictură, literatură și la limbi străine. Cunoștea destul de bine germana, engleza şi franceza, limbi cu ajutorul cărora făcuse traduceri încă din copilărie. Și-a demonstrat și talentul la muzică, pianul fiind instrumentul preferat. Cu toate acestea, este atrasă de științe și se înscrie la Facultatea de Ştiinţe, unde este remarcată de profesorul Nicolae Coculescu, din partea căruia primește un real sprijin, el fiind cel care o recomandă și astfel ajunge, cu o bursă, să studieze la Nisa și la Paris, unde se specializează în astronomie. (Nicolae Coculescu este întemeietorul Observatorului astronomic din Bucureşti).

maria-teohari
Se întoarce în țară în 1914 și se angajează la Observatorul astronomic, unde își continuă studiile și devine astfel prima femeie astronom din România. Lucrările sale sunt publicate în Anuarul Observatorului și în revista “Natura”, subiecte legate în special de cercetările sale asupra petelor solare și a fenomenelor celeste. Se dedică din ce în ce mai mult cercetării, studiază planetele mici și chiar cometa Halley. Lipsa unui echipament adecvat i-a slăbit însă vderea. Ca urmare, se angajează la Liceul „Domniţa Ileana” unde predă matematica şi astronomia, domeniu în care a publicat o serie de manuale.

Păstrează legătura cu Observatorul Astronomic, devenind un adevărat mentor pentru cercetătorii din domeniu. A fost considerată, neoficial, profesorul astronomilor români din secolul XX.

Nici atunci și nici acum nu i s-a acordat recunoașterea cuvenită de către instituțiile de stat. Singurii care au respectat-o au fost savanţii cu care a fost contemporană, cum a fost și cazul lui I. M. Ştefan, unul dintre primii istorici români ai ştiinţei, care îi dedică multă atenție într-o lucrare a sa, în care publică o serie de interviuri cu Maria Teohari.

Maria Teohari s-a stins din viaţă în anul 1975, în Bucureşti, la vârsta de 90 de ani.

maria-teohari-2În 2013, intr-un articol-interviu al ziarului Adevarul din Girugiu scria:

“Anonimă în oraşul natal. În ciuda eforturilor, muzeografii giurgiuveni nu au mai găsit informaţii preţioase despre familia Teohari. Casa în care a copilărit Maria a fost distrusă de bombardamentele din Primul Război Mondial, ştergând orice urmă. S-a reuşit totuşi achiziţionarea de către muzeul giurgiuvean a unui album (un fel de carte de oaspeţi) aparţinând Alexandrei Teohari, văduva doctorului Hristu. În acest moment, în Giurgiu, nu există absolut nimic care să aducă aminte de femeia savant: nicio casă memorială, stradă, catedră, cerc ori concurs. ‘Este unul dintre regretele mele. O astfel de personalitate să nu fie amintită în Gurgiu pe nicăieri. Am propus celor două şcoli gimnaziale din oraş care nu au o denumire (Şcoala 7 şi Şcoala 10) să se gândească şi la această denumire. Mai ales Şcolii 7 acolo unde a funcţionat Şcoala de Fete din Giurgiu, clădire demolată acum câţiva ani. Din păcate nu a impresionat pe nimeni. N-au marşat nu numai la această sugestie cu Maria Teohari ci nici la celelalte, pentru că au fost mai multe propuneri cu personalităţi ale oraşului’ – Emil Păunescu, muzeograf.”

observator-1910Observatorul Astronomic la 1914

Reportaj de Mădălina Corina Diaconu

Surse: astro-urseanu.ro, dicţionarul personalităţilor feminine din România, adevarul.ro.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Românce faimoase (XVII) – Maria Teohari, prima femeie astronom din România

  1. Multumesc pentru articol!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii