Românca Ana Aslan a înființat primul Institut de Geriatrie din lume. I-a tratat pe Charlie Chaplin și pe John F. Kennedy

Născuta în Brăila în 1896, Prof. dr. Ana Aslan și-a dedicat viața (avea 92 de ani când a murit) studierii tratamentului geriatric (împotriva îmbătrânirii). Rezultatele pe care le-a obținut în acest domeniu cu produsul GEROVITAL H3, dezvoltat în 1951, au făcut-o să fie una dintre cele mai cunoscute cercetătoare din lume.
Ca om de știința, ea este un inventator. A studiat medicina la Universitatea din București (1915-1922) și s-a specializat în cardiologie, gerontologie și geriatrie. A fost profesor la clinica medicală din Timișoara între 1949 și 1958. Într-o lume a bărbaților, Prof. Dr. Ana Aslan reușește să creeze în 1952, în București, primul Institut de Geriatrie din lume. Organizația Mondială a Sănătății a folosit acel model de organizare pentru alte institute similare.
În 1952 ea a pregătit H3 Gerovital, un produs farmaceutic pentru tratarea îmbătrânirii și a unor boli ale vârstei a treia. Ea se află la originea interesului deosebit de care se bucura Romania în privința tratamentelor geriatrice. Ana Aslan a tratat multe personalități faimoase ca: Mao Tse-toung, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietriech, Nicolae și Elena Ceausescu, Konrad Adenanuer, Aristotle Onasis, John F. Kennedy și mulți alții.
Ana Aslan a contribuit în mod original la cercetările îmbătrânirii celulare și moleculare. Ea avea o empatie specială pentru bătrâni și s-a luptat să le aline suferințele. Ana Aslan avea o înțelegere deosebită a frumuseții și a culturii și a luat atitudine pe subiecte ca religia, euthanasia, moartea, politica și iubirea. La un moment dat, când a vizitat mormântul lui Hipocrate, Ana Aslan a spus: „Acum realizez cât sunt de mică”.
Traducere și adaptare, Ancuța Motoianu
Sursa: ec.europa.eu
Sursa foto: radiocluj.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Singurul lucru care mai este oarecum „vizibil” la TV este reclama la Gerovital si de abia se observa unele aspecte si prea putini se intereseaza de acest subiect!
In ce zona a Bucurestiului a locuit dinsa?
„La un moment dat, când a vizitat mormântul lui Hipocrate, Ana Aslan a spus: „Acum realizez cât sunt de mică”.”
Nu ai fost „mica” Ana. Te-ai tras din acelasi geniu care a facut ca medicii Daci sa fie ei primii care fac tratate de specialitate de medicina si ii INVATA pe medicii greci precum HIPOCRATE si altii ca trebuie ca sa trateze tot corpul si nu numai boala in sine daca vor ca persoana sa fie indtradevar sanatoasa.
Asa o fi fost, dar ce pacat ca am ajuns sa traim doar din pomenirea mortilor.
De ce nu se ia atitudine si sa sustinem dezvoltarea de noi talente, noi specialisti?
Pentru ca nu mai este scoala de pe vremea Doamnei Aslan, nu mai exista respect prea mult pentru promovarea valorilor. Trist😢