„Robotul-sirenă” și-a încheiat cu succes prima misiune din adâncuri

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au contribuit la dezvoltarea unui humanoid robot care va înlocui un scafandru să pătrundă în locurile greu accesibile de pe fundul mărilor. Robotul OceanOne a fost deja folosit cu succes în recuperarea unor artefacte de pe un vas care s-a scufundat în largul coastei franceze în anul 1664. Epava a aparținut regelui Ludovic al XIV-lea și a fost inaccesibilă pentru explorarea de către scafandri din cauza stadiului avansat de degradare.
Descris ca un robot-sirenă, OceanOne a fost creat de o echipa de la Universitatea Stanford condusă de către profesorul de informatică Oussama Khatib. Inițial a fost desemnat să studieze recifele de corali din adâncuri, însă mașinăria a dovedit că are un potențial mult mai mare. Măsoară aproximativ 1,5 metri lungime, cu tot cu coada plină de acumulatori și împingătoare multi-direcționale. Controlul se face de la distanță cu ajutorul unui calculator, conectat la senzorii și camerele de luat vederi ale robotului.
„Cel mai uimitor lucru despre OceanOne este faptul că puteți simți ce face chiar dacă stați în barcă și îl controlați”, a explicat profesorul Khatib.
Acesta împreună cu echipa sa doresc să utilizate robotul la sarcini și mai dificile cum ar fi mineritul subacvatic sau întreținerea instalațiilor de forare. Totuși specialistii nu au pierdut din vedere scopul inițial pentru care au construită această inteligență artificială și susțin că îl vor solicita și pentru observarea recifurilor de corali din întreaga lume, atunci când își va încheia celelalte misiuni mult mai importante.
sursa: telegraph.co.uk
sursa: news.discovery.com
treaducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu