Cunoaste lumea

Noutăți

Revista „Muzeul Presei Românești”

  •  
  •  
  •  

Aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, revista „Muzeul Presei Românești” a ajuns la nr.12/2023, oferind spre lectură date istorice inedite, informații din lumea presei, reportaje și comentarii despre evenimente și aspecte ale fenomenului cultural-științific din România.

O interesantă cercetare de teren realizată de Dan Toma Dulciu la Viena referitoare la descoperirea mormântului nepotului lui Mihai Eminescu în capitala Austriei deschide o pagină nouă în biografia postumă a poetului.

Interviul realizat cu Academicianul Andrei Eșanu este un omagiu adus memoriei marelui cărturar și domn al Moldovei, Dimitrie Cantemir, anul acesta împlinindu-se 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Acest an, 2023, precum am arătat, este un an aniversar în care noi, românii, ne amintim și ne reamintim numele lui Dimitrie Cantemir, Principele și mai ales omul de cultură, marele savant care, practic, ne-a propulsat în lume pe noi, românii, în Europa și întreaga lume, fiind o personalitate de talie europeană și universală.”(Acad. Andrei Eșanu)

Ion Andreiță, pălmaș cu condeiul, scrie cu emoție și talent un amplu articol în omagierea lui Ciprian Porumbescu, intitulat „Cânta la Genova o vioară”.

Date despre Ordinul „Steaua României”, conferit în 1893 unor prelați români, prezintă cu lux de amănunte cunoscutul cercetător, jurnalist și scriitor Laurențiu-Ștefan Szemkovics.

La final de noiembrie a avut loc Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, eveniment tradițional în breasla jurnalismului românesc, ce a pus sub lumina reflectoarelor și în cadrul ediției 2023 – „Împreună pentru pace” – câteva din cele mai valoroase contribuții jurnalistice ale colegilor noștri, fiind premiate personalități remarcabile dar și instituții.

Palmaresul acestei ediții a pus în prim plan contribuții de seamă ale unor exponenți ai presei scrise, jurnaliști, redactori, editori, scriitori, reprezentanți ai domeniului audio-vizual, realizatori de emisiuni, purtători de cuvânt ai unor instituții, decani de vârstă ai jurnalismului românesc contemporan, pentru întreaga activitate la promovarea acestei profesii.

Festivalul de Poezie din Luzhou, China, 15-17 Octombrie 2023, a oferit „Premiul pentru traducere de literatură” scriitorului, sinologului și traducătorului român Constantin Lupeanu, veste care o aflăm din corespondența scriitorului Qin Huhai, unul dintre redutabilii prozatori chinezi contemporani.

Cercetătorul Eugen Nicolaescu deslușește o frumoasă și incitantă enigmă „literară” care sfidează înțelegerea noastră de aproape două secole. Autorul enigmei este scriitorul Costache (Constantin) C. Negruzzi.

Ionel Novac prezintă detalii din viața de elev a lui Mihai Eminescu, pe vremea când studia la Cernăuți.

Piatra de temelie a Mausoleului de la Mărășești a fost așezată la data de 6 august 1923. Trecând un veac de la evenimentul amintit, Dumitru-Tudor Tănăsescu descrie acest monument ce reprezintă un simbol al eroismului românesc într-un moment de mare cumpănă în istoria neamului.

Dan Toma Dulciu poartă un dialog cu tânăra artistă Ana Romana Sălăjan-Morar, stabilită la Viena, sub genericul „Despre talent, pasiune și muncă”, în care deslușim profilul complex ca om și artist a acestei reprezentante a tinerei generații de muzicieni.

În 2023 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea marelui om politic român Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa, în Temnița Sighetului. Cunoscutul istoric Ion Constantin are o amplă și inedită prezentare despre cel care avea să devină unul dintre principalii artizani ai unirii Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918.

Ioan N. Roșca a ajuns, pentru prima oară în toamna acestui an, pelerin pe Muntele Athos. Notele de călătorie pe care le publicăm în acest număr al revistei sunt însoțite de minunate fotografii.

Ne rămâne în gând speranța dumnealui: „După cele patru zile și patru nopți trăite în și printre mănăstirile Sfântului Munte, ne-am încheiat pelerinajul îmbogățiți nu numai cu imagini de neuitat ale unui loc tainic, ci și cu reflecții asupra unui alt fel de a trăi, în acord cu natura și cu Divinitatea și care năzuiește la mai multă liniște, pace și smerenie într-o lume atât de tensionată și de bulversată valoric.”

Imagini din presa românească de altădată și multe alte informații completează subiectele prezentate.

Vă invităm la lectură, mulțumind colaboratorilor revistei pentru contribuțiile lor valoroase.

Revista poate fi citită online la următoarea adresă: https://tantatanasescu.blogspot.com

Tanța Tănăsescu, Redactor-șef

Dan Toma Dulciu, Director editorial


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii