Restaurant de lux într-o închisoare activă. Cum este posibil?

Unde este limita imaginației? Categoric că nu există! În Italia acest lucru s-a demonstrat absolut fără nici o problema când, după îndelungi dispute la nivel național împotriva numărului foarte mare de închisori care cheltuie banii statului, acestea au început să se închidă total sau parțial. Cele închise parțial… sunt considerate acum un loc interesant de vizitat și de petrecere a timpului liber! O totală aberație într-un fel… liber într-o închisoare! Dar cu toate acestea, în cele din urmă, ideea a fost primită cu mult interes de public.
„Prima noastră grijă a fost: oare cine ar veni la un restaurant într-o închisoare”, a spus Massimo Parisi, directorul închisorii Bollate din Milano. „Dar după ce i-am dat drumul, au început să vină mulți oameni. Toți sunt curioși când este vorba de o închisoare. Este o lume necunoscută pentru mulți dintr ei și acest lucru dă naștere interesului.”
Închisoarea Bollate a avut și alte experimente inedite, chiar înainte de a deschide restaurantul. Închisoarea oferă o serie de programe fără precedent. Voluntarii vin aici să predea teatru și pictură. Abilitățile de tâmplărie sunt predate prizonierilor în ateliere dotate cu burghie și fierăstraie electrice. Detinutii mențin un grajd de cai în curtea închisorii. Există, de asemenea, o inițiativă care implică un grup de 200 de prizionieri bine selectați, cărora li se permite să plece în fiecare zi la muncă, la o firmă din afară inchisorii. Detinuții călătoresc fără supraveghere și sunt obligați să se reîntoarcă în închisoare la o anumită oră.
Directorul închisorii a declarat că a avut doar un singur incident de când derulează acest program, dar nici acest incident nu a fost grav: un deținut nu s-a întors la ora prevazută, revenind în închisoare după câteva zile! Se pare că acest proiect se derulează bine, însă ideea de a deschide un restaurant a fost o provocare cu totul diferită.
Forța din spatele proiectului este doamna Polleri, care a predat 22 de ani într-o grădiniță înainte de a-și deschide o firmă de catering. Apoi a început un program social de ajutorare a deținuților. Ea a angajat deținuți selectați din Bollate, pentru locuri de muncă înafara penitenciarului. Odată, ea a luat un spărgător condamnat să aștearnă fețele de masă la o recepție într-o bancă.
„Oamenii se uită la mine ca și cum sunt nebună”, spune doamna Polleri. „De asemenea, ei au crezut că mi-am pierdut mințile când m-am hotărât să deschid un restaurant în închisoare și să-l numesc LA PÂRNAIE (InGalera).”
Restaurantul este amenajat la parterul căminului pentru gardieni; deținuții sunt adăpostiți într-o altă parte a închisorii. Ea a angajat un șef de sală care conduce oaspeții la locurile lor și se ocupă de bani, și un bucătar profesionist, Ivan Manzo, care a fost interesat să lucreze cu condamnații.
D-na Polleri spune că își dă seama că restaurantul poate deranja pe unii oameni și că ea nu vrea să jigneasca victimele infracțiunilor. Dar ea susține că închisorile trebuie să educe deținuții să devină cetățeni responsabili, capabili să socializeze, să se reintegreze, ajungându-se astfel la o rată scăzută de recidivă a deținuților aflați în programe similare.
un deținut preparând mâncarea
Odată cu deschiderea restaurantului, cel mai stresant moment a fost acela când d-na Polleri a aflat că un critic de la unul dintre cele mai importante ziare din țară, Corriere della Sera, a venit în secret la cină, urmând astfel să publice o recenzie.
„N-am putut dormi timp de o săptămână”, a spus doamna Polleri. „Criticul a lăudat mâncarea, spunând despre chelneri și atmosferă că este convivială. El chiar a lăudat prețurile, care sunt mai rezonabile decât cele mai multe restaurante milaneze.” „Pentru a beneficia de prețuri oneste, trebuie să vii la închisoare” a scris criticul respectiv.
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: nytimes.com, lifegate.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
,,Nihil mortalibus ardui est”!!:)