Regina Zenobia, iubitoarea de frumos

Multe legende înconjoară strămoșii reginei Septimia Zenobia din secolul al treilea a Imperiului Palmyrene din Siria.
Soțul ei a devenit rege în anul 260, ridicând Palmira la puterea supremă în Orientul Apropiat prin înfrângerea sasaniților și stabilizarea Orientului Roman.
După asasinarea lui Odaenathus, Zenobia a devenit regenta fiului ei Vaballathus și a deținut puterea de facto pe tot parcursul domniei sale.
Zenobia a condus un imperiu format din diferite popoare; ca Palmyrene, ea era obișnuită să se ocupe de diversitatea multilingvă și multiculturală, deoarece provenea dintr-un oraș care îmbrățișa multe culte.
Tărâmul reginei a fost împărțit cultural în zone est-semitice și elenistice; Zenobia a încercat să le liniștească pe amândouă și pare să fi atras cu succes grupurile etnice, culturale și politice ale regiunii.
Regina a proiectat o imagine a unui monarh sirian, o regină elenistică și o împărăteasă romană, care au câștigat un sprijin larg pentru cauza ei.
Zenobia și-a transformat curtea într-un centru de învățare, cu mulți intelectuali și sofiști raportați în Palmira în timpul domniei sale.
Pe măsură ce academicienii au migrat în oraș, acesta a înlocuit centrele clasice de învățare, cum ar fi Atena, pentru sirieni.
Cel mai cunoscut filozof de curte a fost Longinus, care a sosit în timpul domniei lui Odaenathus și a devenit tutorele Zenobiei în paideia (educația aristocratică).
Mulți istorici, inclusiv Zosimus, l-au acuzat pe Longinus că a influențat regina să se opună Romei. Alți intelectuali asociați cu curtea includ pe Nicostratus din Trapez și Callinicus din Petra.
Din secolele II până în secolele IV, intelectualii sirieni au susținut că cultura greacă nu a evoluat în Grecia, ci a fost adaptată din Orientul Apropiat.
Potrivit lui Iamblichus, marii filozofi greci au refolosit ideile din Orientul Apropiat și ideile egiptene.
Curtea Palmyrene a fost probabil dominată de această școală de gândire, cu o narațiune intelectuală prezentând dinastia Palmirei ca pe una imperială romană, succezând conducătorilor perși, seleucizi și ptolemeici care controlau regiunea în care se presupune că își are originea cultura elenistică.
Nicostratus a scris o istorie a Imperiului Roman de la Filip Arabul la Odaenathus, prezentându-l pe acesta din urmă drept un succesor imperial legitim și punând în contrast succesele sale cu domniile dezastruoase ale împăraților.
Zenobia s-a angajat în mai multe proiecte de restaurare în Egipt.
Unul dintre Coloșii din Memnon era reputat în antichitate pentru cântecele sale; sunetul s-a datorat probabil crăpăturilor din statuie, cu razele solare interacționând cu roua din crăpături.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu