Cunoaste lumea

Noutăți

Rănile se vindecă mai repede în timpul zilei decât în timpul nopții. Descoperirea care ar putea duce la apariția unor noi scheme de tratament

  •  
  •  
  •  

Deseori ne gândim că un somn bun ne va pune din nou pe picioare, însă, conform cercetărilor recente, atunci când vine vorba de vindecarea rănilor, corpul nostru se vindecă, de fapt, semnificativ mai repede în timpul zilei decât în timpul nopțiia, din cauza modului în care ritmul circadian controlează modul în care funcționează celulele. Credeam că ritmurile circadiene erau controlate exclusiv de „ceasul master” al hipotalamusului creierului, dar oamenii de știință cred că biologia temporală se extinde prin toate celulele din organism. Cum funcționează acest lucru nu se știe cu exactitate, cercetările fiind în curs de explorare, dar nu există nici o îndoială că aceste mecanisme pot ajuta în repararea țesuturilor deteriorate cum ar fi o rană, mai mult în timpul zilei.

Pentru a investiga acest lucru, în 2017, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au examinat modul în care celulele pielii numite fibroblaste răspund în funcție de ce momentul zilei în care sunt activate. Când suntem răniți, aceste celule fibroblaste migrează în zona afectată și produc proteine restaurative cum ar fi colagenul, care ajută la reconstrucția țesuturilor deteriorate. Dar acești primi respondenți depind de o proteină numită actină pentru a-și face treaba.

Ceea ce determină nivelurile de actină este sincronizarea circadiană. Pentru a examina modul în care funcționează această sincronizare, cercetătorii au examinat culturi fibroblaste cultivate în vase Petri. Când culturile au fost zgâriate la momente diferite, rănile suferite în condiții „nocturne” simulate s-au vindecat mai lent decât cele din timpul zilei, datorită vitezei diferite a răspunsului fibroblastului.

Experimentele pe șoareci vii au arătat același fenomen, iar vindecarea rozătoarelor a fost mai rapidă dacă o tăietură a fost făcută în timpul orelor în care șoarecii erau activi decât dacă ar fi fost făcută atunci când erau adormiți. „Vedem constant o diferență dublă în viteza de vindecare a rănilor între zi și noapte”, a explicat autorul principal al cercetării, biologul John O’Neill.

Aceste descoperiri ne-ar putea ajuta în tratamentele medicale, cred cercetătorii, permițând chirurgilor să adapteze operațiile la momentele în care pacienții ar putea răspunde cel mai bine. Atunci când echipa a analizat datele clinice de la pacienții care aveau leziuni, au găsit un diferențe uimitoare în funcție de oră. Pe timpul nopții, definită ca fiind între 8 pm-8 am, leziunile au avut nevoie de aproximativ 60% mai mult timp pentru a se vindeca în mod eficient față de același proces realizat în timpul zilei. Acesta este un decalaj mare și este ceva care ar putea duce la noi tipuri de tratamente medicale, centrate în jurul științei ritmurilor circadiene.

sursa:https://www.sciencealert.com/the-weird-reason-you-heal-faster-during-the-day-than-at-night-time
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii