Cunoaste lumea

Noutăți

Puțin sau mult? 4 secole de operă. Spectacole aniversare gratuite on line.

  •  
  •  
  •  

logoOpera este cu adevărat o formă de artă europeană. În fiecare an, în luna mai, sălile de operă din Europa și dinafara continentului, își deschid porțile pentru public pentru a sărbători arta operei și talentul celor care o fac.

Iata câteva spectacole de operă ce pot fi urmărite în întregime online. Aceste spectacole au fost transmise în direct cu ocazia Zilei Europei 2015 (9 mai).  Lista conține și spectacole ce urmează a fi transmise luna aceasta în direct, gratuit, on line.  VIDEO
Scurt istoric:

Secolul al 17-lea: perioada de baroc și începuturile operei

Opera s-a născut în Italia, la sfârșitul secolului al 16-lea. Un grup de muzicieni și intelectuali florentini, au fost fascinați de Grecia antică. Au vrut să reînvie ceea ce a fost considerat a fi simplitatea tragediei antice. Prima operă (ce se interpretează și astăzi) a fost La Favola d’Orfeo (Legenda lui Orfeu), compusă de Monteverdi în 1607. În primele opere, intenția a fost de a subordona muzica, cuvintelor. Ele au fost alcătuite din recitative succesive cu un mic acompaniament instrumental, presărate cu interludii muzicale. După Florența și Roma, Veneția a devenit rapid centrul de operă, iar prima operă comercială s-a deschis în 1637, făcând astfel aceasta formă de artă accesibilă unui public mai larg. Opera s-a răspândit curând în toată Europa, iar în 1700 Napoli, Viena, Paris și Londra au devenit centre de opera importante.

Landscape_with_orpheus_and_eurydice_1650-51

Nicolas Poussin: Peisaj cu Orfeu şi Euridice din 1648, 124 x 200 cm, Musée du Louvre

Secolul 21: un secol ce urmează sa fie scris …

Astăzi, oferta de operă este mai variată decât oricând. Scena și scenografia au devenit elemente-cheie ale noilor producții. Marile piese ale repertoriului sunt în mod repetat reinterpretate cu foarte mare succes. Ele sunt prezentate alături de noi opere contemporane și lucrări redescoperite. În acest fel, opera este într-o permanentă evoluție, pentru bucura publicului larg.
Sursa: theoperaplatform.eu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii