Punctele lui Ben Day (Video)

Procesul Ben Day, numit după ilustratorul și tipograful Benjamin Henry Day Jr. (fiul editorului din secolul al XIX-lea Benjamin Henry Day) este o tehnică de imprimare și fotogravură datând din 1879.
În timp ce procesul Ben Day este descris în mod obișnuit în termeni de puncte („puncte Ben Day”), pot fi utilizate alte forme, cum ar fi linii paralele, texturi, efecte neregulate sau linii ondulate.
În funcție de efectul, culoarea și iluzia optică necesare, punctele colorate mici sunt distanțate strâns, distanțate larg sau suprapuse. Punctele magenta, de exemplu, sunt distanțate larg pentru a crea culoarea roz.
Cărțile de benzi desenate din anii 1950 până în anii 1970 au folosit puncte Ben-Day în cele patru culori de proces (cian, magenta, galben și negru) pentru a crea umbre și culori secundare, cum ar fi verde, violet, portocaliu și nuanțe de carne pe suprafață. hârtie ieftină pe care au fost tipărite.
Procesul de puncte Ben-Day diferă de procesul de puncte de semiton prin faptul că punctele Ben-Day sunt întotdeauna de dimensiune și distribuție egală într-o anumită zonă.
Pentru a aplica punctele pe un desen, artistul ar cumpăra foi transparente de suprapunere. Foile erau disponibile într-o mare varietate de dimensiuni și distribuție a punctelor, ceea ce i-a oferit artistului o gamă largă de tonuri de utilizat în lucrare.
Materialul de suprapunere a fost tăiat în formele zonelor tonale dorite – adică umbră sau fundal sau tratament de suprafață – și frecat pe zonele specifice ale desenului cu un șlefuitor.
Când au fost reproduse fotografic ca o linie tăiată pentru tipărire, zonele de suprapunere Ben-Day au oferit umbre tonale plăcii de imprimare.
Utilizarea punctelor Ben-Day a fost un semn distinctiv al artistului american Roy Lichtenstein, care le-a mărit și exagerat în multe dintre picturile și sculpturile sale. Alți ilustratori și designeri grafici au folosit puncte Ben-Day mărite în mediile tipărite pentru un efect similar.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu