Cunoaste lumea

Noutăți

Promisiunile de Anul Nou – obicei moștenit sau inventat?

  •  
  •  
  •  

Babilonienii făceau promisiuni zeilor la începutul fiecărui an, apoi întoarceau obiectele împrumutate și își plăteau datoriile.

Romanii începeau fiecare an cu promisiuni față de Dumnezeul lor Janus, după care a fost numită și luna ianuarie.

În epoca medievală, cavalerii depuneau „jurământul păunului” la sfârșitul sezonului de Crăciun, în fiecare an, pentru a reafirma angajamentul lor de cavaleri.

Odată cu impunerea bisericii creștine, mulți credincioși se pregăteau pentru anul nou cu rugăciuni și rezoluții.

Această tradiție are multe alte paralele religioase. Oamenii pot acționa în mod similar în timpul sezonului liturgic creștin al Postului Mare, deși motivul din spatele aceastei sărbători este mai mult de sacrificiu decât de responsabilitate. De fapt, practica promisiunilor de Anul Nou a venit, în parte, de la sacrificiile Postului Mare. Conceptul, indiferent de crez, este de a reflecta asupra auto-îmbunătățirii de sine.

525px-Postcards2CardsNewYearsResolution1915Carte poștală de la începutul secolului 20, cu rezoluții pentru anul nou

Rezoluția de Anul Nou este, în prezent, o tradiție frecventă în emisfera vestică, dar regăsită și în emisfera de Est. O persoană face o promisiune față de sine sau de cei apropiați, de a face un act de auto-îmbunătățire sau ceva cu totul deosebit în Anul Nou. Unele exemple ale secolului în care trăim includ donații mai dese pentru săraci sau responsabilitate ecologică. Dar cele mai populare sunt cele de genul: renunțarea la fumat, mâncatul sănătos, practicarea exercițiilor fizice, petrecerea timpului liber în familie, îmbunătățirea educației, impunerea unei organizări financiare proprii.

Un studiu din 2007 realizat de Richard Wiseman de la Universitatea din Bristol a implicat 3.000 de persoane dintre care 88% și-au stabilit rezoluții de Anul Nou. Dintre ei, 52% au fost siguri de succesul rezoluțiilor propuse. Rezultatul: bărbații și-au atins obiectivul cu 22% mai des atunci când s-au angajat clar în stabilirea obiectivelor, în timp ce femeile au reușit cu 10% mai mult, atunci când și-au făcut obiectivele publice și au primit sprijin de la prietenii lor.

new-years-resolution

Mădălina Corina Diaconu

surse: Lennox, Doug – Now You Know Big Book of Answers one of the amazing thing; finder.com.au New Years Resolution Study


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii