Proiectul Genesis: Cum vrea omenirea să „împrăștie” viața în Univers

În ultimul deceniu, rata la care au fost descoperite și caracterizate planetele extra-solare a crescut în mod spectaculos. Din această cauză, întrebarea firească ar fi când vom putem explora direct aceste planete îndepărtate similare cu Terra noastră? Și în plus, odată ajunși acolo ce vom descoperi?
Aceste întrebări au condus la o serie de propuneri interesante și ambițioase. Acestea includ proiectul Blue, un telescop spațial care ar observa în mod direct planetele Alpha Centauri sau proiectul Breakthrough Starshot, prin care, cu ajutorul unor fascicule laser, omenirea dorește să trimită nanonave spaţiale către Alpha Centauri. Dar poate cea mai îndrăzneață propunere vine sub forma proiectului Genesis, care ar presupune răspândirea vieții pe planetele din alte sisteme stelare.
Această propunere a fost prezentată de Dr. Claudius Gros, fizician la Institutul de Fizică Teoretică de la Universitatea Goethe din Frankfurt. În 2016, acesta a publicat o lucrare care descrie modul în care misiunile robotice echipate cu fabrici de gene ar putea fi folosite pentru a distribui viața microbiană pe planetele capabile să susțină viața.
Potrivit profesorului, scopul proiectului Genesis este de a oferi vieții terestre căi alternative de evoluție pe aceste exoplanete care sunt potențial locuibile dar totuși lipsite de viață. Filozofia de bază a majorității oamenilor de știință din zilele noastre este aceea că viața simplă este comună în univers, însă viața complexă este rară. Nu știm cu certitudine, dar, în prezent, acesta este consensul.
„Dacă avem condiții bune, viața simplă se poate dezvolta foarte rapid, dar viața complexă va avea nevoie de un timp mai îndelungat. Cel puțin pe Pământ, a durat foarte mult timp până am ajuns la o viață complexă. Explozia cambriană s-a produs doar cu aproximativ 500 de milioane de ani în urmă, la aproximativ 4 miliarde de ani după formarea Pământului. Dacă dăm planetelor posibilitatea de a evolua rapid, putem să le oferim șansa de a avea propriile explozii cambriene”, a declarat profesorul citat de cei de la Universal Today.
Există și un candidat pentru această însemânțăre: TRAPPIST-1 unde, cel mai probabil, atmosfera primordială bogată în oxigen a acestei planete să fi împiedicat abiogeneza, adică formarea vieții.
Sondele Genesis ar putea fi lansate de un sistem similar cu cel din proiectul Breakthrough Starshot. Breakthrough Starshot își propune să trimită sonde foarte rapide, foarte mici, foarte ușoare, de aproximativ 1 gram, într-un alt sistem solar. Aceeași tehnologie laser ar putea trimite ceva mai masiv, dar mai lent. Încet este un lucru relativ, desigur. Prin urmare, o perioadă realistă de timp în care vor putea demara primele încercări ale acestui proiect sunt estimate a fi între 50-100 de ani. Deci mai avem de așteptat, iar cel mai probabil urmașii noștri vor putea fi părtași la primele semințe cu viață care pleacă de pe Terra către alte planete, asta desigur dacă până atunci nu vom observa că acestea sunt deja locuite…
sursa: https://www.universetoday.com/137981/genesis-project-using-robotic-gene-factories-seed-galaxy-life/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu