Cunoaste lumea

Noutăți

Programul studenților și eficientizarea învățării în universități (Video)

  •  
  •  
  •  

În conferința dedicată organizării programului din universitățile românești, prof. Gheorghe M. Ștefan identifică modalități de eficientizare a timpului de studiul astfel încât studenții să dobândească mai multe abilități de ordin practic corelate cu informația teoretică.

În prezent, în facultățile din România numărul de ore pe care un student îl petrece în activitățile din facultate este de aproximativ 26 săptămânal, în activități coordonate de un cadru didactic.

Profesorul Ștefan consideră că restul de 14 ore este insuficient pentru aprofundarea unor conținuturi. Modelul de eficientizare s-ar putea prelua de la universitățile europene și de la cele din SUA, care au constatat că pentru asimilarea corespunzătoare a materiei un student de nivel mediu are nevoie de două ore de studiu individual raportat la o oră de curs.

Prof. Gheorghe M. Ștefan constată că rata promovabilității din universitățile americane este generată de acest raport și de posibilitatea studenților de a asimila ritmic materia, de a aprofunda conținuturile prin studiul propriu.

Chiar dacă în mediul universitar românesc propunerea poate fi privită cu reticență, beneficiul pe termen lung este vizibil mai ales pentru studenții de nivel mediu, ce au posibilitatea de corelare temeinică a conținuturilor teoretice cu aplicarea lor în proiecte individuale.

Gheorghe M. Ștefan, Membru corespondent al Academiei Române

Profesorul Gheorghe M. Ștefan este doctor inginer în electronică și specialist în circuite integrate, proiectare digitală avansată și teoria computației.

Din anul 1972 este cadru didactic al Universității Politehnice din București, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației. În perioada 1992-2000 a fost profesor asociat al Universității „Transilvania“ din Brașov.

Începând cu anul 2001 dezvoltă o bogată activitate cu universități din SUA, unde a fost visiting research la Smith College, Northampton, MA.

Între 2001-2003 a fost visiting research and teaching la St. Marry’s College of Maryland University, MD, iar între 2003-2009 a fost chief scientist și fondator al BrightScale în Silicon Valley.

Proiectele sale de cercetare au vizat computația paralelă integrală, complexitatea algoritmică în circuitele digitale, arhitecturi computaționale, caracteristicile inteligenței artificiale, relația dintre cyber-spațiu și epistemologie.

În prezent este președinte interimar al Comisiei de știința și tehnologia micro-sistemelor din Academia Română. Este membru al Institute of Electrical and Electronics Engineers, Association for Computing Machinery și The World Academy of Arts and Science.

În anul 2000 a fost distins de Academia Română cu premiul „Grigore Moisil“.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii