Programul „Memoria Lumii” în România

Lansat în 1992 de UNESCO, programul Memory of the World (Memoria Lumii) a fost articulat inițial în jurul obiectivului conservării patrimoniului documentar aflat în pericol.
Progresiv, de-a lungul celor 30 de ani de existență, Memoria Lumii și-a extins domeniul, cuprinzând nu numai conservarea, cât și identificarea, cercetarea, și promovarea patrimoniului documentar, dar și definiția acestuia din urmă.
În înțelesul programului Memoria Lumii, un document poate fi analog sau digital, conținutul acestuia putând fi compus din sisteme de semne (texte), din imagini fixe sau în mișcare sau din sunete.
Pe lângă conținut, se acordă atenție și suportului pe care este înscris acesta, care poate avea o relevență tehnică sau estetică deosebită.
Principalele atribuții ale Comitetului Național Memoria Lumii sunt coordonarea înscrierilor elementelor de patrimoniu documentar în registrul internațional și în cel național.
De asemenea, Comitetul Național va gestiona și o serie de programe menite să consolideze cercetarea, conservarea și promovarea patrimoniului documentar din țara noastră.
Secretarul General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Madlen Șerban, a emis decizia de constituire a Comitetului Național Memoria Lumii, organism independent care reunește experți din cadrul instituțiilor care gestionează patrimoniul documentar în România.
CNR UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu