Cunoaste lumea

Noutăți

Prof. dr. MIHAI VINEREANU: India își apără rromii, considerându-i diaspora lor. Europa pe cine apără? De România nici nu mai întreb…

  •  
  •  
  •  

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)

La începutul lunii februarie 2016, ministrul de externe al Indiei, Sushma Swaraj a avut fericita idee de a organiza o conferință de trei zile intitulată International Roma Conference and Cultural Festival, la care au fost invitate mai multe personalități de origine romă din întreaga lume, prima conferință de acest fel din toate timpurile.

Evenimentul urma să aibă loc, de atunci, din doi în doi ani. În cuvântul de deschidere ministrul a făcut recomandarea ca toți cei circa 20 de milioane de romi aflați în peste 30 de țări din Europa, cele două Americi si în Orientul Mijlociu să devină parte din diaspora indiană spunând: „Sunteți copii ai Indiei care ați migrat și ați trăit în circumstanțe vitrege în țări străine timp de secole. Cu toate acestea, v-ați păstrat identitatea indiană”. Da, după peste 1.000 de ani de peregrinări prin țări străine, romii și-au păstrat atât identitatea culturală, dar mai ales limba.

Pe de altă parte, Jovan Damjanovici, președinte al World Roma Organization, a spus, în încheierea lucrărilor Conferinței de la New Delhi, următoarele: „Am dori să facem parte din diaspora indiană și să contribuim la dezvoltarea țării noastre de origine”.

Vikas Swarup, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Indian, a adăugat: „Scopul conferinței a fost acela să atragă atenția la nivel global cu privire la romi și să ofere direcții utile de dezvoltare a unor structuri educaționale și stiințifice, dar și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă romii în lumea întreagă”. De asemenea, el a mai spus: „Conferința a făcut anumite recomandări guvernului. Guvernul a început deja procesul de evaluare a acestor recomandări”.

Între altele, am înțeles că guvernul indian intenționează să creeze un fond monetar prin care să ajute antreprenori de origine romă să deschidă afaceri în India, precum să ofere și burse de studii tinerilor romi care doresc să studieze în universitățile din India.

Trebuie să adăugăm că India este o țară în plin progres economic, fiind cel mai numeros popor din lume după chinezi. Desigur guvernul indian a aflat de problemele cu care se confruntă țiganii azi, în Europa, și vor să-i ajute la modul real, nu cum fac cei din UE, care se prefac doar că ajută, ca să obțină pe de altă parte beneficii uriașe.

În timp ce, în lume, există un curent general ca fiecare popor să-și cultive valorile naționale iar cei plecați să revină la matcă, în maica Europă toate merg contra curentului. Se bate toba absurdă și păguboasă a multiculturalismului, a homosexualismului cu orice preț, precum și aducerea artificială de imigranți în Europa, imigranți care nu se vor asimila niciodată, și alte asemenea idioțenii. Fără sens.

Quo vadis Europa? Dar, mai ales: încotro Dacia Felix? Deși pe moment există niste vagi (dar false) speranțe de mai bine pentru România într-un viitor apropiat, viitorul rămâne sumbru. UE în formula actuală nu are viitor!

Mă bucur absolut sincer pentru șansa admirabilă care li s-a oferit recent romilor din întreaga lume. Este o șansă mare, istorică, de care romii trebuie să profite din răsputeri. Cu mai mulți ani în urmă, un bun prieten și colaborator, Lucian Cherata, autorul unei gramatici a limbii rome, m-a rugat să fac prefața cărții respective.

Am răspuns chemării cu deosebită plăcere, mai ales că lucrarea este bine scrisă. În finalul prefeței am opinat ceva de genul că, având în vedere problemele majore cu care se confruntă romii din Europa, ar fi bine ca guvernele Europei să negocieze cu India repatrierea acestora, argumentând că acolo romii vor regăsi marea cultură de care ei s-au desprins de mult și pe care, în mare parte, au uitat-o. Și că, în principiu, ar fi benefic în primul rând pentru ei să se întâmple așa ceva. Editura cu pricina a refuzat să publice cartea domnului Cherata cu prefața scrisă de mine pe motiv că… nu era politically correct.

În schimb, India a reușit să fie politically incorrect și să facă, de fapt, ce trebuie: adică ce propusesem eu cu vreo 5-6 ani în urmă. Iată că și de data asta s-a dovedit că am avut dreptate în intuițiile mele, în ciuda tuturor caracterelor oportuniste, lașe și obtuze care au invadat mulțime de poziții cheie din societatea românească de azi. În schimb, toată admirația pentru inițiativa guvernului indian. Dar și disprețul pentru ce se întâmplă azi în UE!

Și nu putem să nu ne amintim, cu rană în suflet, de spusele părintelui istoriei: “Tracii sunt cei mai numeroși după Inzi”.

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii