Primul calendar astronomic: Misteriosul Disc al Cerului din Nebra

Discul Cerului din Nebra este una dintre cele mai fascinante şi controversate descoperiri arheologice. Acesta datează din 1600 î.Hr., fiind considerat primul calendar astronomic care a existat vreodată.
A fost descoperit în Germania în anul 1999, are un diametru de 32 cm şi cântăreşte în jur de 2 kg. Discul este din bronz, însă are un desen realizat cu aur ce reprezintă soarele (sau luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele. Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut).
Cu ajutorul lui, se presupune că oamenii din Epoca Bronzului puteau calcula perioadele pentru recoltă: semănatul, primăvara şi culesul, toamna. În Germania, perioada ideală de semănat era atunci când Pleiadele, un grup de stele foarte vizibile pe cer, erau aproape de Luna nouă, moment care însemna începutul primăverii. Când aceste stele erau aproape de Luna plină, era începtului toamnei, deci timpul pentru adunarea recoltei.
Discul a fost descoperit alături de săbii, topoare şi fragmente de brăţări. Obiectele au putut fi datate pentru că în interiorul unei săbii a fost găsită o bucată de lemn.
Din 2013, Discul Nebra a fost declarat de UNESCO drept una din cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului XX.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu