Primăvara în Tibet – sărbătoarea fermierilor

În fiecare an, în luna martie, fermierii din Tibet sărbătoresc primăvara în mod tradițional, prin aratul pământului, sperând la o recoltă bună în acel an. Producția de cereale din Tibet, de exemplu, a ajuns la un milion de tone pentru prima dată în anul 2015.
Prima zi calendaristică a primăverii în calendarul tibetan este 16 martie, zi în care în toate regiunile se sărbătorește venirea primăverii prin diferite evenimente. Tibetul este însă situat pe un platou la mare altitudine, amplasat în mijlocul lanțurilor muntoase înalte. Precipitațiile nu sunt foarte bogate și astfel cea mai mare parte din Tibet, cu excepția zonei de sud-est, este stepă, tundră și permafrost. Cele mai multe zone din Tibet sunt înghețate cel puțin șase luni pe an, iar cele mai mari lacuri au gheață din octombrie până în martie. Vremea variază mult de la o regiune la alta.
Din acest motiv, fermierii din sud se bucură odată cu venirea primăverii pentru că aici au parte de mai mult soare și mai multe luni călduroase într-un an.
O fată imprăștie semințe în timpul unei ceremonii de primăvară în satul Baiding în Lhasa, capitala regiunii autonome Tibet în sud-vestul Chinei.
Lhasa se află la o altitudine de 3550 de metri și este un loc ideal pentru turiști. Se află într-o vale în partea de sud-est a regiunii unde este mai cald și mai umed față de alte zone. Precipitațiile anuale din Lhasa sunt relativ mari pentru Tibet și ajung până la 500 de milimetri, în comparație cu precipitațiile anuale de-a lungul regiunii care ating o medie de 200 de milimetri.
Primăvara în tot cuprinsul regiunii ține din Aprilie până în Mai. Gheața se topește, se încălzește vremea și se deschid drumurile blocate din timpul iernii. Tibetul se redeschide turismului la începutul lunii aprilie și este de obicei închis pentru vizitatori în martie, pentru Anul Nou tibetan.
Tibetul are peste 1000 de izvoare termale și reprezintă unul din punctele de atracție principale pentru turiști odată cu redeschiderea sezonului de vizitare a acestor locuri și permisiunea de a face baie în renumitele izvoare.
Fermieri în timpul ceremoniei de primăvară în satul Baiding în Lhasa, capitala regiunii autonome Tibet în sud-vestul Chinei.
Odată cu venirea primăverii în această regiune, florile înfloresc într-un ritm mai lent datorită umidității scăzute și lipsei solului fertil, dar reușeșc să prezinte o imagine colorată a dealurilor din jur.
Aflat între trei mari civilizații, indiană și nepaleză la sud și chineză la nord, Tibetul a beneficiat însă de lungi perioade de izolare datorită situației sale geografice, despărțită fiind de vecinii săi prin Himalaya la sud și Kunlun la nord. Dar această istorie aparent liniștită este presărată cu dese episoade turbulente. Platoul Tibetan era locuit încă de acum 21 000 de ani. Această populație a fost în mare parte înlocuită în jurul anului 1 000 î.e.n. de către de imigranți din nordul Chinei. Totuși, există o „continuitate parțială genetică între locuitorii paleolitici și a populațiile contemporane tibetane”. Istoria Tibetului anterioară secolului al VI-lea este puțin cunoscută și se bazează, în general, pe tradiții orale și de multe ori se confundă cu elemente mitologice. Astfel, conform tradiției Avalokitesvara, Bodhisattva al Compasiunii, încarnat într-o maimuță, a fertilizat un demon, iar din unirea lor s-au născut șase membri fondatori ai triburilor importante din Tibet. (wikipedia)
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: chinadaily.com, exploretibet.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Minunat…Unele dintre florile de o gingasie rara prezente in Tibet, le regasim si in gradinile noastre sau in flora spontana a acestor locuri. :))