Prima școală de marangozi din România

MARANGOZ – dulgher specializat în prelucrarea lemnăriei navelor, sau a unor ambarcații de mici dimensiuni, precum bărci sau canotci.
Canotca, de multe ori comparată cu gondola venețiană, aduce în actualitate tradițiile demult uitate ale Deltei, îmbinând însă stabilitatea oferită de o canoe cu confortul cerut de turiști. În ultimii ani, prin Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, în atelierul de la marginea orașului Tulcea s-au realizat 40 de canotci, mijloace de transport pe apă fabricate din lemn după o idee a multiplului campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin.
„Ce înseamnă 40 de canotci în câțiva ani? Foarte puțin. În România, bărcile din lemn sunt cerute la Zimnicea, Piatra Neamț, Botoșani, Cluj, Brașov, dar nu aici. Anul acesta, am avut o singură comandă pentru a construi o ambarcațiune din lemn pentru Delta Dunării”, a declarat pentru AGERPRES Paul Vasiliu.
De câțiva ani, Paul Vasiliu, ultimul marangoz al Deltei caută ucenici pentru atelierul său de la marginea municipiului, dar și acum lucrează cu un singur angajat.
„O școală de marangozi în Deltă este ideală pentru economia locală. Lumea se întoarce încet spre tradiții, spre meserii demult uitate, iar Rezervația are atuul localnicilor care nu au uitat obiceiurile. Nu vom renunța la acest proiect și sper să obținem fondurile necesare”, a afirmat pentru Agerpres, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin.
„Cum m-au privit turiștii atunci când le-am oferit prilejul unei excursii într-o barcă din lemn, nu din fibră de sticlă? Ca pe un om al Deltei, un om care în sfârșit a construit ceva tradițional. Este singura ambarcațiune din lemn dedicată transportului turiștilor”, a declarat pentru Agerpres, Mihai Giurgiuveanu, proprietarul singurei bărci din lemn construită anul acesta de Paul Vasiliu pentru Delta Dunării.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu